Zbranih je dovolj glasov za predlog vpisa pravice do uporabe gotovine v ustavo

Slovenija 23. Nov 202312:49
Predaja podpisov za predlog vpisa gotovine v ustavo
Foto: Borut Živulovič/Bobo

Skupina civilnodružbenih organizacij je zbrala 56.267 podpisov za predlog vpisa pravice do uporabe gotovine v ustavo. S tem je presegla predpisanih 30.000 podpisov. Ob današnji vložitvi v državni zbor je pobudnik Ivan Jurgec povedal, da so državljani zaskrbljeni zaradi morebitnega popolnega nadzora nad vsako transakcijo v finančnem svetu.

Združenje Povezani smo je danes v državni zbor vložilo 56.267 podpisov za vpis pravice do uporabe gotovine v ustavo. Zavzema se za to, da bi gotovina kot zakonito plačilno sredstvo obstala, ne glede na to, ali bo v prihodnosti morda uveden digitalni denar, je na novinarski konferenci dejal pobudnik zbiranja podpisov Ivan Jurgec.

Združenje je tako zbralo več od zahtevanih 30.000 podpisov za začetek postopka za spremembo ustave. “Državljani smo zaskrbljeni glede različnih izjav bančnikov in politikov glede uvedbe digitalnega denarja in možnosti ukinitve gotovine v prihodnosti, naši poslanci pa lahko z vpisom pravice do uporabe gotovine v naš najvišji pravni akt odpravijo našo zaskrbljenost,” je pred stavbo DZ v Ljubljani dejal Jurgec.

Povedal je, da so državljani zaskrbljeni zaradi “morebitnega popolnega nadzora nad vsako transakcijo v finančnem svetu” in da je ljudi strah “napovedane popolne digitalizacije”.

Po mnenju združenja je z gotovino enostavno poslovati, številni, tudi starejši ljudje, pa so nanjo čustveno navezani. Prav tako z gotovino ohranjajo anonimnost in zasebnost, menijo. Bistveno se jim zdi, da pri plačevanju z gotovino vrednost bankovca ostaja nespremenjena, pri plačevanju s kartico pa banka vsakič vzame provizijo, s čimer po več transakcijah ves denar ostane banki.