Zdravnica ob tednu dojenja: Če dojenje ne steče, naj ženska poišče pomoč

Slovenija 01. Avg 202220:232 komentarja
Delite:
dojenje
Foto: Profimedia

Dojenje tako mami kot otroku prinaša številne koristi. Ko pa to ne steče, je pomembno poiskati strokovno pomoč in opraviti ustrezno diagnostiko, ob svetovnem tednu dojenja poudarja predsednica nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja pri Unicefu Slovenija Andreja Tekauc Golob.

Kot ocenjuje pediatrinja Andreja Tekauc Golob, je zahodna kultura in s tem povezan hiter način življenja dojenju manj naklonjen, kot je to v tradicionalnih skupnostih. Dojenje namreč ni nekaj samoumevnega. V preteklosti so tudi pri nas matere o dojenju izvedele od svojih mater in babic, sedaj pa so pogosto prepuščene same sebi.

Zdravnica ob tem poudarja, da je ob kakršnih koli težavah z dojenjem pomembno poiskati strokovno pomoč. “Ženske so včasih prepričane, da ne morejo dojiti, ker nimajo mleka, ob pregledu pa se izkaže, da mleko je in da se dojenček lahko povsem lepo doji. Res je, da obstajajo nekatere situacije, ko ženska pozneje dobi naval mleka, razlog so lahko tudi določene težave pri otroku. Ko dojenje ne steče, je vsekakor treba opraviti diagnostiko dojenja. V veliko primerih se da pomagati.” Po njenih besedah je diagnostika pomembna tudi zato, ker slabša proizvodnja mleka lahko nakazuje na nekatere zdravstvene težave, denimo slabše delovanje ščitnične žleze. Če ženska ne more dojiti, to nikakor ne pomeni, da je zato slabša mama, še pravi sogovornica, bo pa ob opravljeni diagnostiki lahko bolj mirna, saj bo vedela, kakšni so razlogi za to.

Tekauc Golob zato ženske poziva, naj se ob kakršnih koli težavah, povezanih z dojenjem, obrnejo na certificirane svetovalke za dojenje, ki so navedene na spletni strani Društva svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije, ali pa na svetovalke La Leche League Slovenija. Na spletu se namreč pojavljajo tudi nekatere samooklicane svetovalke, ki pa ustrezne izobrazbe s tega področja nimajo, opozarja.

Dojenje lahko traja tudi do dveh let ali več

Dojenje ima številne koristi tako za mamo kot za otroka. Med pomembnejšimi je po besedah Tekauc Golob razvoj prebavil in imunskega sistema pri dojenčku. Zato tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča začetek dojenja v prvi uri po porodu. Izključno dojenje, kadar je to mogoče, naj bi v skladu s priporočili trajalo do dopolnjenega šestega meseca otrokove starosti, nato pa naj bi starši postopoma uvajali hranilno primerno in varno mešano hrano, ob čemer naj bi mati nadaljevala dojenje. Obdobje dojenja naj traja, dokler to ustreza materi in otroku, do dveh let ali tudi več. “Dojenje po enem letu ne ustreza vsakomur in s tem ni nič narobe. A če mama želi dojiti in če otrok dojenje potrebuje, je smiselno z njim nadaljevati, četudi otrok obiskuje vrtec in četudi se je mama vrnila na delovno mesto,” poudarja raziskovalka na NIJZ Zalka Drglin.

V Sloveniji večina mater začne dojiti svojega novorojenčka. Več kot polovica dojenčkov se doji še po šestem mesecu starosti, kar sta razveseljiva podatka, poudarjajo pri NIJZ. V povprečju matere v Sloveniji svoje otroke dojijo sedem mesecev, najdaljše zabeleženo obdobje pa je bilo 26 mesecev, kažejo podatki raziskave, izvedene v letih 2017 in 2018.

Unicef in Svetovna zdravstvena organizacija sta v skupni izjavi vlade držav pozvala, naj povečajo sredstva za zaščito, promocijo in podporo programov dojenja, še posebej za ranljivejše družine. Vlade ob tem pozivata tudi, naj zdravstvene delavce zaščitita pred neetičnim vplivom oglaševanja proizvajalcev mlečnih nadomestkov.

V Sloveniji si prizadevamo za dobre prakse dojenja, varovanje pred prikrito promocijo mlečnih nadomestkov in za prehranjevanje otrok s sveže pripravljeno pestro lokalno pridelano hrano, poudarjajo na NIJZ. Ob tem so dodali, da našteto prinaša prednosti za zdravje otrok, družin in planeta. Zaradi kratkoročnih in dolgoročnih pozitivnih učinkov na zdravje otrok in mater in zaradi okoljskih prednosti v primerjavi z rabo mlečnih nadomestkov je dojenje koristno tudi za družbo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar