Minister Bešič Loredan razkril načrt, kako do več družinskih zdravnikov

Slovenija 19. Maj 202316:07 0 komentarjev
Danijel Bešič Loredan
Danijel Bešič Loredan (foto: Žiga Živulovič jr. /Bobo)

Družinski zdravniki so ob svetovnem dnevu poudarili, da si želijo več časa za bolnike. Od odločevalcev pričakujejo administrativne razbremenitve. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pa je ob današnjem dnevu družinskih zdravnikov poudaril, da ima družinska medicina osrednjo vlogo v našem zdravstvu in zagotovil, da je izboljšanje pogojev za delo in razbremenitev družinskih zdravnikov eden izmed prednostnih ciljev ministrstva.

Družinski zdravniki so ob svetovnem dnevu poudarili, da si želijo več časa za bolnike. Od odločevalcev pričakujejo administrativne razbremenitve, saj si želijo v poklicu zadržati obstoječe kadre, poleg tega pa v poklic pritegniti tudi mlade zdravnike. Izpostavili so tudi lepe plati poklica, kot je delo s poznanimi bolniki v lokalnih okoljih.

Specialist družinske medicine v Zdravstvenem domu (ZD) Kamnik in predsednik odbora za osnovno zdravstvo pri zbornici Rok Ravnikar je na današnji novinarski konferenci Zdravniške zbornice Slovenije ob svetovnem dnevu družinskih zdravnikov poudaril, da so želeli družinski zdravniki odločevalce s kritičnostjo v zadnjih letih prepričati, da bo treba nekaj spremeniti. Za rešitve nastalih razmer bo po njegovi oceni potreben “veliki pok”, ne le nekaj ukrepov.

Po številu družinskih zdravnikov na dnu EU

Opozoril je, da je Slovenija po številu družinskih zdravnikov na 100.000 prebivalcev v EU na dnu lestvice. Da bi dosegli povprečje EU, bi potrebovali 200 dodatnih zdravnikov družinske medicine, pravi.

Ob upoštevanju prihajajočih upokojitev pa bi vsako leto potrebovali blizu 100 specializantov družinske medicine, a tega števila v zadnjih letih ne dosegamo.

Ob nekaterih očitkih, da delajo premalo, kar Ravnikar odločno zavrača, pa so nekatere mednarodne organizacije slovensko primarno zdravstvo pohvalile, ker dosega uspehe, primerljive s tujino, je dejal.

Kljub temu po njegovih besedah za osnovno zdravstvo namenimo le štiri odstotke vseh izdatkov za zdravstvo.

Administracija vzame 20 odstotkov delovnega časa

Specialistka družinske medicine v ZD Radovljica Julija Šter je pojasnila, da se sama sprva ni nameravala specializirati za družinsko medicino, a si je kasneje premislila, tudi zaradi dobre mentorice pri vajah iz družinske medicine.

Poudarila je, da je delo na podeželju prednost, ne le zaradi lepega okolja, pač pa tudi zato, ker bolnike srečuje tudi zunaj službe. Odločitve za ta poklic ne obžaluje, vesela je vsakodnevnih dobrih odzivov bolnikov.

Generalni sekretar Zveze organizacij pacientov Slovenije Gregor Cuzak je med drugim poudaril pomen osebne obravnave. Čeprav tehnologija olajša marsikaj, si pacienti ne želijo, da se tehnologija “postavi” med zdravnika in pacienta. Opozoril je na veliko količino administrativnih opravil, ki jih morajo izvajati zdravniki.

Družinskim zdravnikom administracija vzame okoli 20 odstotkov delovnega časa, pa je pojasnila specialistka družinske medicine in podpredsednica Združenja zdravnikov družinske medicine Nena Kopčavar Guček.

“Ni važno, kaj za pacienta narediš, ampak kaj zapišeš”

Na vprašanje, ali so vladajoči v zadnjih letih sprejeli ukrepe, zaradi katerih družinski zdravniki čutijo administrativne razbremenitve, je odgovorila pritrdilno, a poudarila, da se omenjenih 20 odstotkov zaradi tega še ni bistveno zmanjšalo.

Sistem pa je po njenih besedah paradoksalen, saj “ni važno, kaj za pacienta narediš, ampak kaj zapišeš in evidentiraš, kar družinske zdravnike boli”.

Župan Občine Borovnica Peter Črnilogar je predstavil primer dobre prakse, kako občina lahko pomaga pri zagotavljanju stimulativnega delovnega okolja za družinske zdravnike. Kot je pojasnil, so imeli donedavno v občini dve družinski zdravnici s koncesijo. V lanskem letu se je ena upokojila. Po več neuspešnih razpisih zdravstvenega doma so izpadlo ambulanto po nekaj mesecih uspeli nadomestiti z dvema zdravnikoma.

Danes obeležujemo svetovni dan zdravnika družinske medicine, ki letos poteka pod sloganom Družinski zdravniki: Srce zdravstvenega sistema.

Bešič Loredan: Izboljšanje pogojev za delo prednostni cilj

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ob današnjem svetovnem dnevu družinskih zdravnikov poudaril, da ima družinska medicina osrednjo vlogo v našem zdravstvu. Zato je izboljšanje pogojev za delo in razbremenitev družinskih zdravnikov eden izmed prednostnih ciljev ministrstva za zdravje, je zagotovil.

Minister se je ob svetovnem dnevu družinskim zdravnikom v poslanici zahvalil za trud, predano in požrtvovalno delo ter strokovnost. Zagotovil je, da so za ureditev področja problematike družinske in urgentne medicine ter absentizma pripravili ustrezen zakonski okvir, ki ga bodo v javno presojo posredovali še pred poletjem. Z njim želijo ponovno opredeliti time družinske medicine, doseči administrativne razbremenitve in vzpostaviti regionalne mreže na temelju območnih enot Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, je navedel.

Na ministrstvu si bodo po njegovi napovedi še naprej prizadevali za sistemske spremembe, ki bodo zagotovile dostopnost do primarnega zdravstvenega varstva že z obstoječim kadrom, ob tem pa z dodatki za izbiro specializacije iz družinske medicine spodbujale mlade zdravnike k vključitvi v time družinske medicine.

“Zavedamo se, kako zelo pomembno je, da imajo družinski zdravniki dovolj časa za delo z bolniki, zato bomo z zakonom o zdravstvenem informacijskem sistemu oklestili administrativne obveznosti, ki vas v sedanjem sistemu pretirano obremenjujejo,” je nagovoril družinske zdravnike.

Dodatno plačilo specializantom družinske medicine

Poudaril je še, da si družinski zdravniki za opravljanje svojega poslanstva in predano delo zaslužijo tudi ustrezno plačilo. Na ministrstvu za zdravje so zato predvideli dodatno, 20-odstotno plačilo vsem specializantom družinske medicine, dodatno nagrajevanje za večje število opredeljenih ter spodbude za opravljanje dodatnega dela.

“Urediti moramo torej kar nekaj področij, ki se jim v preteklosti nismo dovolj posvečali. Verjamem, da bomo skupaj in v sodelovanju rešili vse izzive,” je še zapisal minister.

Danes obeležujemo svetovni dan zdravnika družinske medicine, ki letos poteka pod sloganom Družinski zdravniki: Srce zdravstvenega sistema. Družinski zdravniki ob tem opozarjajo, da želijo in potrebujejo več časa za svoje bolnike.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!