“Živimo v nevarnem svetu, ne smemo dopustiti, da bi bila obramba stvar pogajanj”

Slovenija 02. Jun 202313:38 3 komentarji
Urška Klakočar Zupančič
Nataša Kupljenik /BOBO

Partnerstva zveze Nato prispevajo k vzpostavitvi odgovornih in učinkovitih institucij, ki spoštujejo demokratične vrednote, je danes na srečanju predsednikov parlamentov držav članic Nata v Vilni dejala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Članice Nata je pozvala, naj se osredotočijo tudi na Zahodni Balkan.

Prepričana je, da Nato že več kot sedem desetletij velja za steber miru, stabilnosti in sodelovanja. Zaradi sprememb v svetu se je njegovo poslanstvo razširilo, kar mu omogoča soočanje z najrazličnejšimi zahtevnimi globalnimi izzivi, je v govoru poudarila Urška Klakočar Zupančič. Prednosti Natovih partnerstev vidi prav v njihovi raznolikosti in inkluzivnosti, so sporočili iz državnega zbora.

“Partnerske države v zavezništvo prispevajo edinstvene poglede, izkušnje in vložke. Bogatijo Natovo bazo znanj, širijo njegov vpliv in krepijo njegovo sposobnost učinkovitega soočanja z globalnimi varnostnimi izzivi”, je dejala.

Klakočar Zupančič v partnerstvih zveze Nato vidi priložnosti za izgradnjo zmogljivosti in institucionalnih reform, ki so nujno potrebne za utrditev in krepitev demokratičnih institucij. Prepričana je, da obenem služijo kot močno orodje za izgradnjo, ohranjanje in spodbujanje demokratičnih vrednot.

Srečanje v Vilni je po njenih besedah odločilen mejnik, ki bi moral v teh težkih časih za evroatlantsko varnost v svet poslati sporočilo o enotnosti in solidarnosti. “Osrednjo pozornost bi morali nameniti spodbujanju političnega dialoga s partnerskimi državami, zlasti z najbolj ranljivimi med njimi, to je Ukrajino, Bosno in Hercegovino, Gruzijo in Moldavijo,” je nagovorila zbrane.

Prav tako predsednica državnega zbora meni, da bi morali na srečanju poudariti pravico suverenih narodov do izbire lastne poti in varnostne ureditve. Ukrajini bi morali stati ob strani, ne zgolj zato ker je to prava odločitev, temveč tudi zato ker je to v interesu zveze Nato, je prepričana. V svojem govoru je opozorila tudi na Zahodni Balkan in poudarila, da bi si morale članice zveze še bolj prizadevati za rešitev spora med Kosovom in Srbijo.

“Živimo v nevarnem svetu in ne smemo si dovoliti, da bi bila obramba predmet pogajanj. Ta je namreč temelj naše svobode in blaginje,” je še dejala.

Klakočar Zupančič se srečanja v organizaciji litovskega parlamenta udeležuje skupaj s predsednikom odbora za obrambo Martinom Premkom in vodjo delegacije v parlamentarni skupščini Nato Matejem Toninom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje