Znamenitega plavajočega mlina na Muri ni več

Slovenija 17. Okt 202210:35 4 komentarji
Foto: Sobotainfo/Bobo

Ene največjih pomurskih znamenitosti, plavajočega mlina pri Otoku ljubezni v Ižakovcih, ni več. Potem ko se je dalj časa potapljal, se je ob dviganju z reke sesul sam vase, njegovi ostanki pa čakajo, da jih odstranijo. Na istem mestu bodo postavili nov mlin, ki bo stal okoli 250.000 evrov.

Župan občine Beltinci Marko Virag je za STA povedal, da bodo ustanovili skupino, ki bo usklajevala postavitev novega mlina, za katerega je projektna dokumentacija že pripravljena, občina ima v proračunu rezerviran svoj delež, čaka pa na razpis gospodarskega ministrstva, ki podpira take projekte.

Mlin v Ižakovcih so izdelali leta 1999 po izvirnih načrtih, ostalih po enem od nekdanjih plavajočih mlinov na Muri, prvič pa se je potopil leta 2019. Potem so ga delno popravili, zamenjali deske na mlinski brvi, poškodovano ograjo, lopatice kolesa, namestili os kolesa, zavarili posamezne kovinske dele na kolesu, nastale luknje na čolnih zatesnili, v celoti zamenjali letvice v notranjosti čolna ter obnovili čelo čolnov.

Težav z mlinov je bilo sicer več, med drugim je deroča reka julija 2020 z njega odnesla mlinsko kolo in ga poškodovala.

Sobotainfo/Bobo

Kot pravi Gabrijela Küzma, direktorica Javnega zavoda za turizem, kulturo in šport Beltinci, ki je upravljalec Otoka ljubezni, so skupaj z lastniki, to je beltinsko občino in ižakovsko krajevno skupnostjo, iskali rešitve za trajno sanacijo mlina oz. so se nagibali k izdelavi novega.

Potem ko se je konec septembra mlin spet začel potapljati, so iz manjšega čolna, enega od dveh, na katerih plava mlin, vsake tri ure izčrpali vodo. Pred dvema tednoma so se odločili mlin dvigniti z reke, vendar pa se je pri dvigovanju večjega čolna s hišico in mlevnim sistemom polomil tram, na katerega je bila pripeta veriga, mlin je zgrmel nazaj v reko Muro ter se sesul sam vase. Ostanke bodo poskušali dvigniti iz vode, čeprav so poleg dotrajanega čolna, mlinske hiške in strehe zdaj uničeni na dnu Mure tudi mlevski sistemi ter mlinski kamen.

Kot še pravi Küzma, upajo, da bodo še lahko rešili kakšen element, ki ni dokončno poškodovan, ter ga shranili oziroma uporabili v novem mlinu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje