Znana najboljša mlada voznika 2023, ki sta postala ambasadorja varne vožnje AMZS

Slovenija 11. Maj 202319:30 0 komentarjev
Najboljša za volanom
AMZS

V finalu izbora Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) za najboljšo mlado voznico in najboljšega mladega voznika Slovenije 2023, ki je danes potekalo na Vranskem, sta največ znanja in veščin pokazala Ljubljančanka Ana Menegalija in Matic Tovornik iz Planine pri Sevnici. Skupaj z ostalimi finalisti sta postala mlada ambasadorja varne vožnje AMZS.

Zmagovalca izbora se bosta eno leto vozila vsak s svojim avtomobilom znamke Ford puma, oktobra pa bosta AMZS in Slovenijo zastopala na evropskem tekmovanju za najboljšega mladega voznika FIA, ki bo v Avstriji, so sporočili z AMZS.

Izbor za najboljšega mladega voznika oz. voznico Slovenije, imenovan Najboljši za volanom, v katerem lahko sodelujejo mladi do 26. leta starosti, je AMZS tokrat organiziral sedmo leto zapored. Kvalifikacije so potekale prek spletnega testa, v mesecu dni je bilo rešenih skoraj 3.000 vprašalnikov, najboljših 50 reševalk in najboljših 50 reševalcev pa se je uvrstilo v praktični del tekmovanja.

Po aprilskem polfinalu se je danes najboljših deset deklet in najboljših deset fantov pomerilo še v velikem finalu. O zmagi je odločalo pet vaj, s katerimi so predstavniki AMZS, Policije in Rdečega križa Slovenije preverjali njihovo vozniško znanje in spretnosti.

Najuspešnejša pri finalnih izzivih sta bila 24-letna študentka fizioterapije Ana Menegalija in 20-letni študent višje policijske šole Matic Tovornik.

Menegalija je ob zmagi povedala, da je imela že zjutraj dober občutek in da se je na vseh preizkušnjah počutila suvereno. Najtežji izziv ji je bila terenska vožnja, saj še nikoli ni vozila terenca v takih razmerah. “Tekmovanje bi priporočila vsem mladim, saj se naučiš veliko novega in se zabavaš. Še naprej se bom trudila, da bom vozila varno in da bom zares najboljša za volanom,” je povedala.

Tovornik, ki je bil pred dvema letoma že v polfinalu, je ob današnji zmagi dejal, da je bila zanj najtežja naloga ukrepanje v prometni nesreči, kjer je bilo treba oskrbeti dve poškodovanki z odprtima zlomoma. “Najbolj si bom s tekmovanja zapomnil dejstvo, da je treba znanje prve pomoči res osveževati, če hočeš pomagati in rešiti življenje. Vožnjo treniraš vsak dan, prve pomoči pač ne,” je dejal.

AMZS je najboljšega mladega voznika v Sloveniji prvič izbirala leta 1993, tekmovanje pa nato obudila leta 2017 s ciljem izboljšati prometno varnost med mladimi. Ti so ena najbolj ranljivih skupin udeležencev v prometu, mnogokrat pa tudi neupravičeno stigmatizirani kot nevarni vozniki, so še zapisali pri AMZS.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!