Znana vsebina pisma: zakaj je von der Leyen zahtevala zamenjavo Vesela

Slovenija 17. Sep 202412:22 2 komentarja
Tomaž Vesel
Tomaž Vesel (Foto: Žiga Živulovič Jr./BOBO)

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na novinarski konferenci ob predstavitvi nove komisarske ekipe potrdila, da je v državni zbor poslala pismo, v katerem je od predsednika vlade Roberta Goloba zahtevala zamenjavo prejšnjega komisarskega kandidata iz Slovenije Tomaža Vesela. Pismo, ki naj bi bilo glavni razlog za odstop Vesela od kandidature, je na družbenem omrežju X objavil prvak SDS Janez Janša. Von der Leyen je v njem premierju Golobu sporočila, da Vesela zaradi pomanjkanja ustreznih izkušenj ne more predlagati za komisarja in naj ji predlaga drugega kandidata oziroma kandidatko.

“Slovenski parlament oziroma pristojni parlamentarni odbor je zaprosil za to pismo. Posredovali smo ga, ker je zelo jasno in samo po sebi razumljivo. To je zelo transparenten proces,” je na novinarski konferenci ob predstavitvi nove komisarske ekipe in razdelitve resorjev dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Kot smo poročali na N1, je prejšnji kandidat za evropskega komisarja iz Slovenije Tomaž Vesel odstopil po tem, ko je von der Leyen na predsednika vlade Roberta Goloba naslovila ostro pismo. V njem naj bi poudarila, da s kandidaturo Vesela ni zadovoljna in da naj Slovenija za evropskega komisarja predlaga drugega kandidata oziroma kandidatko.

Dan po tem, ko je premier Golob prejel njeno pismo, se je Vesel odločil za odstop od komisarske kandidature. Kot je sporočil, se je za umik odločil zaradi razhajanj z von der Leyen. Vlada je po njegovem odstopu za komisarko nominirala Marto Kos, vendar postopek potrjevanja njene kandidature še ni končan.

Von der Leyen sporočila Golobu, da Vesel nima potrebnih izkušenj

Predsednik parlamentarnega odbora za zadeve EU iz vrst opozicijske SDS Franc Breznik je namreč v preteklih dneh večkrat dejal, da zaslišanja Marte Kos pred pristojnim odborom ne bo sklical, dokler ne bo prejel pisma, v katerem naj bi von der Leyen od premierja Goloba zahtevala zamenjavo Vesela.

Mnenje odbora o predstavitvi Kos sicer ni zavezujoče, vendar pa vlada brez njega njene kandidature ne more uradno poslati v Bruselj. Breznik prejema pisma za N1 ni potrdil, ga je pa nato na družbenem omrežju X objavil prvak SDS Janez Janša. Von der Leyen je v pismu, ki ga je premierju Golobu poslala 5. septembra, zapisala, da je opravila spoznavni pogovor z Veselom in da je pod drobnogled vzela predvsem njegove dosedanje izkušnje.

Kot je poudarila, od kandidatov za evropske komisarje pričakuje visoke politične oziroma vsaj diplomatske izkušnje na nacionalni ali evropski ravni. Ker Vesel omenjenih izkušenj nima, je predsednica Evropske komisije premierju Goloba sporočila, da nekdanjega predsednika računskega sodišča ne more uvrstiti na svojo listo komisarjev.

Premierja Goloba je zato pozvala, da ji za komisarja predlaga drugega kandidata, in dodala, da njegov predlog pričakuje do 10. septembra. Breznik se bo na pismo von der Leyen odzval na novinarski konferenci, Janša pa je na družbenem omrežju X zapisal, da Vesel ni odstopil, ampak ga je von der Leyen dan pred njegovim umikom zavrnila.

Soočenje predsednika SDS Janeza Janše in predsednika vlade Roberta Goloba (Gibanje Svoboda)
Janez Janša (Foto: Aljaž Uršej/N1)

Janša: Kos so zaradi “nahrbtnika” v Komisijo skušali spraviti zadnji hip

Predsednik največje opozicijske stranke je ob tem špekuliral, ali je von der Leyen zavrnila Vesela zato, ker je bila ob “močnem angažmaju ljubljanskega župana Zorana Jankovića in njegovih balkanskih prijateljev” za komisarsko funkcijo že pred tem “usklajena” Marta Kos.

“Ker sicer bi takrat še uradno kandidat za komisarja Vesel v začetku meseca na Blejskem strateškem forumu sedel ob Ursuli von der Leyen. Tako pa ga Golob tja ni niti povabil. Marta Kos je bila v ozadju že dolgo časa možna kandidatka, vendar so jo zaradi ‘nahrbtnika’ skušali spraviti v Evropsko komisijo zadnji hip in tako skrajšati čas razprave in brskanja po njeni mračni preteklosti,” je zapisal Janša.

Marta Kos
Marta Kos (Foto: Saša Despot/BOBO)

Von der Leyen je danes sporočila, da bo Kos v novi sestavi Evropske komisije pristojna za širitev in vzhodno soseščino. Po njenih besedah bo Kos skrbela tudi za nadaljnjo podporo Ukrajini pri njeni povojni obnovi, države kandidatke za članstvo pa bo podpirala pri pripravah na njihovo pridružitev EU.

Na pismo evropske komisarke Ursule von der Leyen so se odzvali tudi predstavniki koalicije:

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje