DZ proti znižanju obdavčitve ženskih higienskih izdelkov

Slovenija 28. Maj 202116:22 0 komentarjev
Ženski higienski izdelki
Stefan Wermuth/REUTERS

DZ je ocenil, da predlog Levice in SD, da bi s spremembo zakona o davku na dodano vrednost (DDV) znižali obdavčitev ženskih higienskih izdelkov na pet odstotkov, ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Predlog je podprlo 34 poslancev, proti jih je bilo 44.

Od 3. maja so higienski vložki, tamponi in nekateri drugi menstrualni higienski pripomočki že manj obdavčeni. Takrat je namreč v skladu z odločitvijo vlade začela veljati dopolnitev pravilnika o izvajanju zakona o DDV, po kateri se za te izdelke obračuna 9,5-odstotna stopnja DDV, in ne več 22-odstotna.

To je danes v DZ v prvi obravnavi predloga zakona o DDV podčrtala tudi državna sekretarka na ministrstvu za finance Maja Hostnik Kališek. “Z novelo pravilnika o izvajanju zakona o DDV … je bilo znižanje stopnje DDV realizirano hitreje, kot bi bilo mogoče to s predlagano spremembo zakona,” je poudarila. Glede višine davčne stopnje pa je dejala, da je ta sedaj izenačena s podobnimi drugimi izdelki, namenjenimi zadovoljevanju osnovnih življenjskih potreb, kot sta hrana in zdravila.

Vatovec: Gre za vprašanje neenakosti

Matej T. Vatovec (Levica) je sicer v imenu predlagateljev med drugim menil, da bi morali kot država razmisliti o tem, da bi se na določenih javnih mestih uvedlo brezplačno razdeljevanje takšnih izdelkov, denimo v šolah, zdravstvenih domovih in tako naprej.  “To je vprašanje, ki presega vprašanje osebne izbire, ki presega vprašanje koncepta DDV. Je vprašanje enakosti, je vprašanje tudi razumevanja družbe tegob posameznic v tem smislu,” je bil prepričan. Po njegovi oceni je bilo današnje glasovanje “predvsem odraz tega, ali smo kot družba pripravljeni preseči vsakršno obliko neenakosti”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!