Lastnik Zooparka Rožman za N1: Kriva je slovenska birokracija

Slovenija 07. Feb 202310:54 > 15:17 2 komentarja
Zoopark Rožman
BOBO

Inšpekcija je Zooparku Rožman v Občini Horjul začasno prepovedala prikazovanje živali. Ugotovili so namreč, da to počnejo brez veljavnega dovoljenja. Zoopark Rožman je že vložil vlogo na pristojno ministrstvo.

Inšpekcijski nadzor je pokazal, da Zoopark Rožman v Občini Horjul prikazuje živali javnosti brez veljavnega dovoljenja za živalski vrt, so sporočili iz Inšpektorata RS za okolje in prostor. Inšpekcija mu je zato izdala začasno prepoved prikazovanja živali javnosti, in sicer do pridobitve dovoljenja.

Zakon o ohranjanju narave določa, da mora fizična ali pravna oseba, ki namerava zadrževati živali domorodnih ali tujerodnih vrst v ujetništvu z namenom prikazovanja javnosti v živalskih vrtovih, akvarijih, terarijih ali podobnih prostorih, pridobiti dovoljenje pristojnega ministrstva, so poudarili na inšpektoratu.

V inšpekcijskem postopku je bilo ugotovljeno, da Zoopark Rožman iz naselja Vrzdenec v Občini Horjul živali prikazuje javnosti brez veljavnega dovoljenja za živalski vrt. Z delno odločbo so mu zato odredili prepoved zadrževanja živali v ujetništvu z namenom prikazovanja javnosti do pridobitve ustreznega dovoljenja, so pojasnili.

“Lahko pa zavezanec živali poseduje, v kolikor jih ne prikazuje javnosti. Zakonodaja ne pušča drugačnega, milejšega ukrepa, ki bi ga bilo moč izbrati,” so ob tem izpostavili na okoljskem inšpektoratu.

Zoopark Rožman Zoopark Rožman
BOBO
Zoopark Rožman Zoopark Rožman
BOBO
Zoopark Rožman Zoopark Rožman
BOBO

V primeru pridobitve dovoljenja taka prepoved preneha in odločba je izvršena. Zavezanec je vlogo za dovoljenje za živalski vrt že vložil na ministrstvo za naravne vire in prostor, so še pojasnili.

“To je, kot da bi vsakih pet let morali narediti izpit za avto”

Lastnik Zoopark Rožman Jože Rožmanec krivdo za nastalo situacijo pripisuje slovenski birokraciji. Kot je pojasnil za N1, mora vsakih pet let ponovno vložiti dokumentacijo za to, da lahko deluje kot živalski vrt ali vrtu podoben prostor. Pred nekaj več kot letom dni je že vložil dokumentacijo, vloga naj bi bila nepopolna, postopek pa je zastaral. “Uradnica je od mene želela stvari, ki jih zakon ne zahteva,” je dejal. Pojasnil je, da je novo vlogo že vložil. Tokrat pa je v izogib zapletom to storil prek odvetniške pisarne.

“Smo edini na svetu, ki moramo vso dokumentacijo urediti vsakih pet let. To je tako, kot če bi morali izpit za avto narediti vsakih pet let,” je primerjal. “Ko to pripovedujem Nemcem in Avstrijcem se držijo za glavo. Ko to povem Hrvatom, se mi smejijo,” je dejal Rožmanec in dodal: “Namesto, da bi nam država pomagala, nam dela probleme.” Vso dokumentacijo so po njegovih besedah v preteklosti že oddali, tudi težav z inšpekcijo niso imeli.

Kritičen je do odnosa države do zavrženih živali. “Pasjih in mačjih zavetišč imamo neskončno. Vse financirano, vse urejeno. Prav je, da se jim pomaga. A imamo veliko tudi drugih živali, ki bi potrebovale pomoč,” je rekel in dodal, da ne more dobiti statusa zavetišča ali azila.

V Zooparku Rožman skrbijo za zlorabljene živali iz cirkusov, živalskih vrtov in od posameznih lastnikov. Obiskovalcem ni treba plačati vstopnine.

Kako bodo delali naprej? “Borili se bomo naprej. Ko je bila dve leti epidemija covida, prav tako nismo smeli delati, pa smo preživeli,” je odgovoril Rožmanec in nadaljeval: “Tudi teh nekaj mesecev bomo. Ampak družbo kot družbo je lahko sram, da ima tak mačehovski odnos do ljudi in živali.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje