Zoran Janković odgovarja na “neumnosti” rogovcev: Naj govorijo, kar hočejo

Nepremičnine 24. Okt 202314:27 9 komentarjev
Zoran Janković
Zoran Janković (Foto: N1)

Ljubljanski župan Zoran Janković se je odzval na številne kritike, ki letijo na novi Center Rog. Nasprotniki med drugim govorijo o gentrifikaciji prestolnice in načrtnem dvigu cen nepremičnin v okolici novega centra, pa tudi dodelitvi prostorov premožnim ponudnikom iz županovega kroga. Kako ta odgovarja na očitke?

Uporabniki nekdanje Tovarne Rog so na ponedeljkovi novinarski konferenci pred odprtjem novega Centra Rog kritizirali postopke njegove gradnje ter sam center. Menijo namreč, da je bil zgrajen daleč od obljub o javno dostopnem prostoru ter da namesto tega predstavlja “elitizacijo Ljubljane in darilo bogatim”.

Poudarili so tudi, da so bili pri podeljevanju prostorov po njihovih podatkih izbrani “izrazito premožni ponudniki”, pri čemer ugotavljajo, da so pri najbolj prestižnih imeli prednost “ponudniki iz ožjega kroga župana Zorana Jankovića“. Kako ta odgovarja na očitke?

“Ali res mislite, da moram odgovoriti na vse neumnosti?” se je odzval na prošnjo novinarke po komentarju tega, da naj bi novi Rog povzročil gentrifikacijo in elitizacijo prestolnice ter da naj bi prostore v najem dobili njegovi znanci.

Ljubljanski župan je poudaril, da je bil Rog prej ruševina, nevarna za življenje. Dodal je, da to, da je bil odprt za vse, ne drži, saj naj bi uporabniki nekdanje Tovarne Rog izbirali, koga bodo spustili vanjo. V nadaljevanju je navedel še, katere skupine nekdanjih uporabnikov Tovarne Rog so dobile nove prostore drugod v Ljubljani.

Da bodo nepremičninam v okolici Roga narasle cene, je Janković pritrdil, saj “vsaka stvar, ki jo naredimo, vpliva na to, da bodo stanovanja več vredna”.

Na očitke, da je podjetje, ki je gradilo Rog, gradilo tudi druge objekte v bližini, in zaradi tega dobilo cenejše ponudbe zaradi optimizacije stroškov, pa je Janković odvrnil, naj o tem povprašajo gradbena podjetja, a da bi on kot izvajalec absolutno storil enako.

V nadaljevanju je na plan potegnil tudi očitke o nepotizmu iz preteklosti.

O novi stavbi Roga je povedal še, da takega objekta v Evropi ni, zato bo po njegovih besedah za celotno Evropo vzor.

Očitke na račun tega, da je nekdanji mestni svetnik Mestne občine Ljubljana dobil v najem lokal v novem Centru Rog, pa je skopo komentiral z besedami: “Očitno je imel najboljšo ponudbo.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje