Zoran Janković ponovno v boj za županski stolček

Slovenija 09. Maj 202213:52 > 15:13 5 komentarjev

Ljubljanski župan Zoran Janković je na slavnostni seji Mestnega sveta MOL na Ljubljanskem gradu sporočil, da se bo na prihajajočih lokalnih volitvah znova potegoval za županski položaj. "Drage Ljubljančanke in Ljubljančani, če ste bili z nami zadovoljni, če ste nam zaupali, smo pripravljeni prevzeti še en mandat. Torej, jeseni bom skupaj z Listo Zorana Jankovića ponovno na glasovnicah," je ob naznanitvi kandidature sporočil ljubljanski župan.

Zoran Janković, ki je na čelu Mola s krajšo prekinitvijo že od leta 2006, je na slavnostni seji Mestne občine Ljubljana oznanil pričakovano novico: na jesenskih lokalnih volitvah se bo znova potegoval za mesto ljubljanskega župana. “Naši plani za prihodnost so veliki, vendar me nič ne skrbi zanje, ker vem, da je ekipa, ki jo imam, izjemno dobra in bo to z lahkoto naredila. Zato je biti župan Ljubljane lepo in lahko,” je še dodal Janković. Ob tem je poudaril še, da morata Ljubljana in Republika Slovenija dobro sodelovati.

Janković se je v nagovoru dotaknil tudi državnozborskih volitev, na katerih je prepričljivo slavila stranka Gibanje Svoboda s predsednikom Robertom Golobom na čelu. Po njegovem mnenju je Slovenija na volitvah rekla ne Janezu Janši in njegovi politiki delitve naroda, nespoštovanja pravosodja in nenehnih napadov na svobodo medijev. Dodal je: “Nikoli več vodnega topa na ljubljanskih ulicah, nikoli več solzivca na ljubljanskih ulicah in parkih, nikoli več ograj ne na ulicah, ne ob meji, ne v glavah.”

Ob naznanitvi kandidature je Janković nanizal vse pretekle uspehe zadnjega županskega mandata in napovedal mnoge nove. Med njimi bo gradnja nove plinsko-parne turbine, začetek gradnje sežigalnice, prenova Ljubljanice, na kateri bodo tri male hidrocentrale, prav tako pa bo na reki skozi prestolnico zaživela tudi krožna pot. Ladjice, ki bodo po tej krožni poti vozile, bodo lesene, s pogonom na sončno energijo.

Sporočil je še, da stanovanjski sklad načrtuje gradnjo več kot tisoč novih neprofitnih stanovanj, na področju športa pa nov bazen v Vevčah, atletski center Žak, pokriti olimpijski bazen Ilirija pa je že v gradnji.

V okviru občinskega praznika je župan Ljubljane Zoran Janković podelil tudi najvišja občinska priznanja. Častnim meščanom Ljubljane sta se tako pridružila filozofinja in sociologinja Renata Salecl ter dramski igralec Jurij Souček. Nagrajenca sta v dar prejela tudi portreta, ki ju je naslikal akademski slikar Rudi Španzel.

Jankoviću je leta 2011 županska funkcija prenehala, potem ko je bil na državnozborskih volitvah izvoljen v parlament. Ker mu ni uspelo zbrati dovolj podpore za oblikovanje vlade, je nekaj mesecev pozneje ponovno kandidiral na nadomestnih županskih volitvah, po izvolitvi na čelo ljubljanske občine pa mu je poslanska funkcija avtomatično prenehala.

Njegove mandate so pretresale številne afere, a mu je kljub temu uspelo obdržati županski stolček. Na zadnjih volitvah leta 2018 je zmagal že v prvem krogu – zbral je nekaj več kot 60 odstotkov glasov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje