Zunanjepolitični novinarji TV Slovenija zahtevajo odstop Areha in Rebernik

Slovenija 28. Feb 202219:38 > 20:53 6 komentarjev
Oddaja Tarča, RTV
Žiga Živulović jr./BOBO

Novinarji zunanjepolitične redakcije informativnega programa Televizije Slovenija zahtevajo odstop v. d. direktorja televizije Valentina Areha in v. d. odgovorne urednice Jadranke Rebernik zaradi "neprofesionalnega pristopa vodstva ob izbruhu vojne v Ukrajini". Vodstvo se je konec tedna namreč odločilo za predvajanje BBC-jevega novičarskega programa. Novinarji omenjene redakcije so se od potez vodstva distancirali in jih ocenili za nesprejemljive, nedostojne ter nestrokovne.

Novinarji zunanjepolitične redakcije informativnega programa Televizije Slovenija so zgroženi “zaradi neprofesionalnega pristopa vodstva ob izbruhu vojne v Ukrajini”, so sporočili v današnji izjavi v luči odločitve vodstva, da je na drugem programu Televizije Slovenija predvajala in simultano prevajala BBC-jev novičarski program.

“Potem ko je vodstvo ukinilo edino zunanjepolitično oddajo Globus in drastično omejilo prostor za zunanjepolitične vsebine v dnevnoinformativnih oddajah, je s prenosom BBC-jevega novičarskega programa na drugem sporedu javne RTV konec tedna jasno pokazalo, da želi popolnoma razvrednotiti in marginalizirati delo zunanjepolitične redakcije na TV Slovenija. Ne samo, da so take odločitve neprofesionalne, po odzivih gledalcev in strokovne javnosti je ad hoc odločitev v. d. direktorja o prenosu BBC-ja v živo tudi močno okrnila ugled javne RTV,” so zapisali.

Novinarji zunanjepolitične redakcije so se skupaj z dopisniki v tujini in uredniki od potez vodstva distancirali in jih ocenili za nesprejemljive, nedostojne in nestrokovne. “Menimo, da morata v. d. direktorja TV Slovenija in v.d. odgovornega urednika nemudoma odstopiti, preden nastane večja škoda tako za uredništvo kot za celotno javno RTV,” so sporočili.

V izjavi za javnost so dodali, da v uredništvu informativnega programa že od septembra opozarjajo, da je programski načrt (PPN) za leto 2022 “nestrokoven ter ruši funkcijo javne radiotelevizije in krni njen ugled”. “Vodstvo nas je v nasprotju s statutom RTV izrinilo iz soustvarjanja novega PPN in zavajalo javnost, da z uredništvi vodi dialog, sprejet namreč ni bil prav noben naš predlog in razumeli smo, da je cilj vodstva ukinitev zunanjepolitičnih vsebin,” so zapisali.

“Tako se je ob prvem velikem dogodku – vojni v Ukrajini – pokazalo, kako nepremišljeno je bilo ukinjanje specializiranih oddaj, krajšanje informativnih oddaj in ukinitev Jutranjih poročil. Naši gledalci so bili tako v okrnjeni obliki obveščeni o vojni v Ukrajini, saj programskega prostora za obveščanje javnosti od uvedenih sprememb v informativnem programu vodstvo za izredni dogodek ni zagotovilo. Tudi ob izbruhu vojne vodstvo ni zagotovilo programskega prostora za poglobljeno poročanje o izrednem dogodku, temveč je predvajalo program druge javne televizije,” so dodali ter poudarili, da prenos programa BBC-jevega programa razumejo kot “nezaupnico uredništvu in v. d. urednika zunanjepolitične redakcije”, pa tudi, da gre za kršenje profesionalnih standardov RTV, saj je med njenimi osnovnimi poslanstvi tudi skrb za kulturo govora in slovenski jezik.

Programski svet podprl odločitev za prenos BBC

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je sprejel izjavo, v kateri je pozdravil odločitev vodstva Televizije Slovenija (TVS), da na drugem programu zagotovi prenos BBC World News o ruski ofenzivi. Za izjavo je glasovalo skoraj dve tretjini svetnikov. Programski svet je v izjavi zapisal, da razume, da je bil to v danih kadrovsko in organizacijsko nevzdržnih razmerah na RTVS začasen ukrep, ki je omogočil vsaj minimalno izpolnjevanje poslanstva RTVS, to pa je zagotavljati verodostojno in celovito poročanje o pomembnih dogodkih.

V.d. odgovorne urednice informativnega programa TVS Jadranka Rebernik je dejala, da na televiziji v četrtek zjutraj, ko se je začel ruski napad na Ukrajino, niso mogli ustrezno pokrivati dogajanja. V povezavi s pokrivanjem dogodkov v Ukrajini je sicer čakala na predloge iz zunanjepolitične redakcije, a teh ni bilo, je zatrdila. Glede na to je odločila, da bodo Odmevi na prvem programu TV Slovenija od danes naprej bolj obsežni. Izrazila je razočaranje nad kolegi v zunanjepolitičnem uredništvu, iz katerega je po njeni oceni prišlo premalo predlogov. (STA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje