Oddajanje stanovanj na Airbnbju: Janković ne bi spreminjal omejitev

Slovenija 14. Maj 202413:58 7 komentarjev
Zoran Janković
Zoran Janković (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Osnutek zakona o gostinstvu, ki omejuje oddajanje stanovanj v kratkotrajni najem, v Ljubljani pozdravljajo, je dejal tamkajšnji župan Zoran Janković. Trenutno ne vidi potrebe, da bi ljubljanska občina izkoristila možnost omilitve omejitev, ki jih predvideva osnutek zakona. Med ukrepi, ki bi vodili do primernih cen stanovanj za nakup, Janković izpostavlja gradnjo novih stanovanj in pričakovanje, da bo vlada do drugega leta v prestolnici poskušala zagotoviti 1.000 novih postelj za študente.

Mestna občina Ljubljana pozdravlja osnutek zakona o gostinstvu, ki je od danes v javni obravnavi in ki omejuje oddajanje stanovanj v kratkotrajni najem. Osnutek sicer občinam dopušča omilitev omejitev, župan Zoran Janković pa trenutno ne vidi razlogov, da bi jih omogočili tudi v prestolnici.

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport oddajanje stanovanj z osnutkom zakona, ki bo v javni obravnavi do 17. junija, omejuje na največ 30 dni na leto, a obenem občinam dajejo možnost, da te omejitve omilijo. “Če na njihovem področju ni neravnovesij, če tovrstne ponudbe primanjkuje in če je to skladno s turističnimi cilji občine,” je razloge za omilitev v ponedeljkovi predstavitvi osnutka nanizal minister Matjaž Han.

Kako bodo področje urejanja stanovanj prek platform, kot je Airbnb, uredili v Ljubljani, župan Zoran Janković še ne ve. “Pri snovanju zakona smo sodelovali, zdaj imamo izjemno veliko časa, da se prilagodimo, da bomo ugotovili, kaj se dogaja,” je dejal na današnji novinarski konferenci.

V Ljubljani po njegovi oceni ne vidi potrebe za omilitve. Med drugim se bo, kot je spomnil, na območju Emonike gradil nov hotel, ki bo prinesel dodatne turistične sobe. Izpostavil je tudi gradnjo novih stanovanj, od vlade pa pričakuje, da bo do drugega leta v prestolnici poskušala odpreti 1.000 novih postelj za študente. To so ukrepi, ki bodo po njegovem vodili do primernih cen stanovanj za nakup.

Kot je izpostavil, je sicer težava s kratkotrajnim oddajanjem nepremičnin predvsem v petih občinah, to so poleg Ljubljane še Bled, Kranjska Gora, Piran in Koper. Težavo Janković vidi predvsem v nadzoru, a je prepričan, da se bodo nekatere stvari do sprejetja zakona do konca leta še razjasnile. Ključno se mu zdi preprečiti črni trg.

“Nedvomno bomo opravili tudi razpravo na združenju mestnih občin. Tudi tu bi radi bili poenoteni, če in kolikor se da. Bi pa na sejo povabili še občine Kranjska Gora, Bled in Piran, tako da bi imeli, če se le da, enotno stališče,” je dejal. Kot je še izpostavil župan, je treba poleg zakona o gostinstvu sprejeti tudi davčno zakonodajo, ki bo prav tako posegla v to področje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje