Zver, Grims in Zala Tomašič “izpolnili predvolilno obljubo”. Kaj pa Romana Tomc?

Slovenija 26. Jul 202405:15 0 komentarjev
Janez Janša in Romana Tomc
Foto:

Dober teden dni po glasovanju o stari-novi predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen je bolj kot ne že povsem jasno, kako so na sicer tajnem glasovanju odločali evropski poslanci iz Slovenije. Kljub zadržkom, zlasti zaradi njene politike po izbruhu vojne v Gazi, jo je po informacijah N1 na koncu vseeno podprla tudi Irena Joveva. Vprašanje, ki si ga zastavljajo nekateri evropski poslanci iz Slovenije, po naših informacijah pa tudi nekateri v SDS, pa je, kako je glasovala Romana Tomc, ki za zdaj tega nedvoumno ni pripravljena povedati. Pravi pa, da se dogovorov drži.

Evropski poslanci so Ursulo von der Leyen prejšnji teden zanesljivo potrdili za nov petletni mandat na čelu Evropske komisije. Čeprav se je sprva napovedovalo, da bi bil izid tajnega glasovanja lahko tesen, je nemško političarko iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) na koncu podprlo bistveno več poslancev kot pred petimi leti, ko je bila na čelo Evropske komisije izvoljena s tesno večino devetih glasov.

Da sta podprla von der Leyen, sta od slovenskih evroposlancev sporočila samo Matej Tonin (EPP/NSi) in Marjan Šarec (Renew/Svoboda). Kljub zadržkom je po naših informacijah za von der Leyen glasovala tudi Irena Joveva (Renew/Svoboda), ki je po neuradnih informacijah kot podpredsednica skupine Renew z von der Leyen pred glasovanjem opravila pogovor o politiki Evropske komisije do Gaze. Očitno je dobila dovolj zagotovil, da je predsednico Evropske komisije podprla, česar Joveva za N1 ni niti potrdila niti zanikala.

Proti imenovanju 65-letne Nemke za nov mandat na čelu Evropske komisije sta glasovala Matjaž Nemec (S&D/SD) in Vladimir Prebilič (Zeleni/Vesna), kar sta oba za N1 tudi potrdila. Vprašanje brez jasnega odgovora pa ostaja, ali so o Ursuli von der Leyen enotno glasovali vsi štirje evropski poslanci SDS.

Tomc o objavi Zvera in Grimsa: To ni moj nivo

SDS je pred glasovanjem podporo Ursuli von der Leyen odrekla. Da sta izpolnila “predvolilno obljubo volivcem” in glasovala proti, sta z objavo svojih glasovnic na družbenih omrežjih demonstrirala Milan Zver in Branko Grims, Zala Tomašič pa je za N1 dejala, da je proti glasovala tudi ona. Edina od evropskih poslancev SDS, ki tega, kako točno je glasovala, ne pove, pa je Romana TomcGlasovanje je bilo sicer tajno.

Kaj, če kaj, je na glasovnici obkrožila Romana Tomc, so se v zadnjih dneh spraševali tako nekateri njeni slovenski kolegi v Evropskem parlamentu, po informacijah N1 pa tudi nekateri v SDS.

Romana Tomc je za N1 najprej pojasnila: “Predvidevam, da so te govorice sprožili tisti, ki želijo deliti SDS. Dodatno pa jih moti še moj visok položaj v skupini (štiri tedne pred glasovanjem o predsednici Evropske komisije je postala podpredsednica skupine EPP, iz katere je tudi Ursula von der Leyen, op. a.). Glede glasovanja lahko rečem samo to, da se držim dogovorov. Ursula von der Leyen nikoli ni bila ne moja ne naša izbira.”

Dodala je, da Ursule von der Leyen na glasovanju “ni podprla”. A to ne pomeni nujno, da je glasovala proti tako kot njeni trije strankarski kolegi v Evropskem parlamentu.

Romana Tomc
Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo

Na dodatno vprašanje, ali je torej glasovala proti, se glasovanja vzdržala ali pa oddala neveljavno glasovnico (vse to lahko namreč pomeni, da predsednice Evropske komisije ni podprla), pa Romana Tomc ni več odgovorila. Pravi, da svoje glasovnice ni fotografirala, kot sta to storila Zver in Grims. “Ne, to ni moj nivo,” je zapisala.

Je zadržanost povezana z imenovanjem na visoko funkcijo v EPP?

Romana Tomc, ki je tudi ena od dveh podpredsednic SDS, je bila pred evropskimi volitvami izjemno kritična do Ursule von der Leyen. Med drugim jo je označila za “šibko voditeljico”, številne od njenih odločitev pa kot “povsem zgrešene”.

Na dan glasovanja je na omrežju X zapisala: “Pričakujemo, da bo v prihodnjem mandatu (Ursula von der Leyen, op. a.) pokazala drugačno politiko kot doslej. Takšno, kot jo želijo volilci. Njeno delo bomo skrbno spremljali in poskrbeli, da bodo naše zahteve v celoti izpolnjene.” A tistih v SDS, ki dvomijo o njenem glasovanju, s tem zapisom ni prepričala.

Poznavalci bruseljskega dogajanja njeno zadržanost pripisujejo temu, da je bila takoj po evropskih volitvah izvoljena za eno od podpredsednic skupine EPP v Evropskem parlamentu. Nekateri od naših sogovornikov tudi odkrito dvomijo o tem, da bi si Tomc lahko privoščila, da kot članica vodstva EPP glasuje proti von der Leyen, ki je prav tako iz EPP.

Tomc je ob izvolitvi na visoki položaj poudarila, da vodja EPP Manfred Weber in njeni poslanski kolegi vedo, da odločno zagovarja “povezovanje EPP z žlahtno desnico”. Da bi morala EPP po evropskih volitvah v neformalno koalicijo povabiti tudi desno politično skupino konservativcev in reformistov (ECR), je večkrat poudaril tudi predsednik SDS Janez Janša.

Janša je že pred časom izjavil, da bo SDS izstopila iz EPP, če bo ta znova šla v koalicijo s socialisti in liberalci. “V EPP bomo ostali, če bo sestavil sredinsko koalicijo z enim partnerjem z levice in z enim z desnice,” je v ekskluzivnem soočenju na N1 s premierjem Robertom Golobom pred evropskimi volitvami povedal Janša.

A po volitvah se znova obeta sodelovanje med EPP, socialisti (S&D) in liberalci (Renew), SDS pa za zdaj ni izstopila iz največje evropske politične skupine EPP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!