Romana Tomc izvoljena za podpredsednico skupine Evropske ljudske stranke

Evropske Volitve 19. Jun 202413:23 > 13:40 13 komentarjev
Foto: spletna stran Romane Tomc

Evropska ljudska stranka (EPP) je za novega predsednika skupine v prihodnjem sklicu izbrala dozdajšnjega predsednika Manfreda Webra, za eno od desetih podpredsednikov skupine pa je bila izvoljena tudi slovenska evroposlanka Romana Tomc.

Vrh Evropske ljudske stranke (EPP) je po evropskih volitvah danes volil novo vodstvo skupine. Za predsednika politične skupine so že četrtič izvolili Manfreda Webra. Največjo politično skupino v Evropskem parlamentu vodi že od leta 2014, od leta 2022 je tudi predsednik stranke.

Stranka je izbrala tudi deset podpredsednikov, med katerimi je slovenska evroposlanka iz SDS Romana Tomc. Prejela je 141 od 170 glasov. Več glasov je prejelo pet od skupno 11 kandidatov. S tem je postala prva slovenska evroposlanka na mestu podpredsednice skupine EPP. Podpredsednica skupine socialistov in demokratov S&D je bila pred tem že Tanja Fajon, poroča STA.

“Zelo sem vesela tega rezultata in zaupanja celotne poslanske skupine. Rezultat glasovanja je pokazal, da imamo izjemno podporo. To je tudi zato, ker sem v svojem govoru – pa tudi sicer kolegi poznajo moje delovanje – zelo jasno povedala, da želim, da EPP ostane na tisti strani, kjer so ji volilci namenili največ glasov, in da bom jasno konservativno krilo Evropske ljudske stranke,” je Tomc dejala po poročanju STA.

Na volitvah v Evropski parlament je prejela največ preferenčnih glasov med vsemi kandidati za evroposlance. V Evropski parlament je bila prvič izvoljena leta 2014. Predtem je bila med letoma 2011 in 2014 poslanka v slovenskem državnem zboru.

Poleg nje so podpredsedniki skupine EPP postali še François-Xavier Bellamy iz Francije, Andrzej Halicki iz Poljske, Jeroen Lenaers iz Nizozemske, Dolors Montserrat iz Španije, Siegfried Muresan iz Romunije, Lidia Pereira iz Portugalske, Massimiliano Salini iz Italije, Tomas Tobé iz Švedske in Željana Zovko iz Hrvaške.

Foto: SDS

EPP ima v novem sklicu 190 poslancev, s čimer ostaja največja stranka v Evropskem parlamentu. Od tega je v stranki pet poslancev iz Slovenije – štirje iz SDS in eden iz NSi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje