10 let od spletne senzacije: kje je pevec Gangnam styla danes?

Magazin 16. Jul 202211:32 > 12:07 0 komentarjev

15. julija 2012 je južnokorejski pevec Psy postal globalna senzacija. Z nepozabno modro kombinacijo in jahalnim plesom ter energičnim ritmom, ki v besedilu ponavlja frazo 'Oppa Gangnam Style', je poskrbel, da sta korejska pop glasba in korejska popularna kultura prodrli tudi onkraj meja Azije – v ZDA in Evropo.

15. julija 2012 je južnokorejski pevec Psy na svojem Youtube kanalu objavil videospot za pesem ‘Oppa Gangnam Style’. Kmalu zatem je postala viralna, vrteli so jo na številnih radijskih postajah po svetu, izseki iz skladbe pa so svojo pot utrli tudi na družbena omrežja. Septembra istega leta je pesem debitirala na ameriški lestvici Billboard hot 100, čez dva tedna pa se je zavihtela na njen sam vrh. Njegov videospot je postal tudi prvi, ki je na platformi Youtube presegel milijardo ogledov.

Pevec, ki je bil pred tem v domači Južni Koreji že priljubljen, širši svetovni pa komaj znan, je postal eden najbolj prepoznavnih globalnih umetnikov. V enem letu je podrl tri Guinnessove rekorde in nastopil v newyorškem Madison Square Gardnu ​​s kraljico popa Madonno. Za takrat 35-letnika iz Seula je bil viralni uspeh nekaj, česar si ni nikoli predstavljal. Ob jubilejni deseti obletnici od izida pesmi je to obdobje svojega življenja primerjal s praznovanjem rojstnega dne. “Dan pred izidom skladbe si navdušen in poln vznemirjanja,” je dejal Psy za ameriški CNN. “In potem na dan izida … je vse malo divje in noro,” je strnil svoje občutke.

Utrl je pot drugim južnokorejskim izvajalcem

Toda vpliv pesmi je segal daleč onkraj meja glasbene industrije. Pravzaprav uspeh ‘Gangnam Styla’ velja za glavnega katalizatorja korejskega vala, t. i. vala hallyu – izraza, ki opisuje svetovno širjenje priljubljenosti južnokorejske popularne kulture. Po besedah Gyu Tag Leeja, izrednega profesorja za kulturne študije, specializiranega za K-Pop na Univerzi Georgea Masona, je bila Psyjeva pesem tista, ki je korejskemu popu dala priznanje tudi onkraj meja vzhodne Azije. “Medijske platforme, kot je denimo Youtube, pa so K-pop in hallyu val naredile zares priljubljene tudi v tujini,” je po poročanju CNN pojasnil.

V desetletju so južnokorejski talenti dosegli povsem novo raven svetovne priljubljenosti. Trenutno najbolj znana fantovska skupina BTS prihaja iz Južne Koreje. Leta 2021 je bila najbolj prodajana skupina na svetu, sedemčlanska zasedba pa je bila nominirana in je nastopala na glasbeni podelitvi nagrad Grammy. Fantje iz skupine so obiskali celo Belo hišo, da bi razpravljali o azijski zastopanosti in o zločinih iz sovraštva do tistih, ki so azijskega rodu. Precej uspešna je tudi dekliška skupina Blackpink, ki je nastopala na festivalu Coachella in je v preteklosti glasbeno sodelovala z Lady Gaga in Seleno Gomez.

Psy
PROFIMEDIA

Izredni profesor za kulturne študije Lee je izrazil prepričanje, da uspešne južnokorejske skupine sledijo po stopinjah Psyja ter družbene platforme uporabljajo z namenom objavljanja videovsebin, ki jih je mogoče deliti in tako dosežejo globalno občinstvo. “Brez velike uspešnice, kot je Gangam style, danes morda ne bi bilo BTS ali Blackpink,” je pojasnil.

Ravno BTS so se Psyju pogosto zahvaljevali, saj da je prispeval h globalizaciji K-popa. Eden izmed članov skupine BTS Min Yoongi, bolj znan pod imenom Suga, je tako pred kratkim celo združil moči s Psyjem, saj je produciral in sodeloval pri nastajanju njegove zadnje uspešnice ‘That That’, ki je hkrati tudi glavni singel z njegovega novega albuma. Pesem, ki je prav tako privlačna in plesna, vsebuje pa tudi nekaj Psyjevega značilnega humorja, je na Youtubu po slabih treh mesecih dosegla že skoraj 275 milijonov ogledov.

V enem izmed intervjujev, je Suga izrazil hvaležnost pevcu Psyju. “K-popu je utrl pot v ZDA, kar je naši skupini (BTS) omogočilo, da smo bolj udobno sledili tej poti,” je dejal. Tudi Psy ni skoparil s hvalospevi nad skupino BTS. “Mislim, da jim je uspel neverjeten podvig,” je tako opisal uspeh sedemčlanske zasedbe. “Vsak del mene jim čestita in zanje navija. Gre za težko breme, ki sem ga čutil leta 2012. BTS pa to prenaša že šest, sedem let,” je po pisanju CNN dodal Psy.

Kaj počne danes?

Avtor globalne uspešnice pa je opozoril, da je zanj vedno obstajala tudi druga plat svetovnega uspeha. Ne glede na to, kako navdušen ali srečen je bil v tistih dneh, je Psy dejal, da se je zaradi potovanj in nenehnega nastopanja počutil preveč obremenjenega in malce praznega. Slava je s seboj prinesla tudi nova pričakovanja in pritisk, da bi naredil še več uspešnic. “Ko je ena pesem uspešnica, potem morajo tudi vse ostale pesmi postati uspešnice. Ko je pevec uspešen, pa je uspeh bolj trajen,” je dodal.

Čeprav Psy v zadnjem desetletju ni ponovil uspeha Gangnam Style, je še vedno ostal dejaven na glasbenem področju. Od leta 2012 je izdal tri albume, s katerim je dokazal, da je zmožen žanrske raznolikosti – od plesnih uspešnic, po katerih je najbolj znan, do mehkejših ritmičnih balad, ki spominjajo na njegova zgodnejša dela. Leta 2018 je ustanovil lastno založbo, imenovano P-Nation, ki jo uporablja za odkrivanje, razvoj in ustvarjalno podporo naslednje generacije južnokorejskih izvajalcev.

**Avtorici: Liz Kang in Jane Sit/CNN

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!