S slovenskimi oboževalkami na prenosu koncerta BTS: “Plačale bi tudi več”

Magazin 18. Mar 202207:29 > 14:29 1 komentar

Južnokorejska skupina BTS se je pretekli konec tedna po več kot dveh letih covidnega premora končno vrnila pred domače občinstvo. Koncert z naslovom BTS Permission to dance on stage - Seoul je bil poseben tudi zaradi tega, ker si ga je bilo mogoče v živo ogledati v izbranih kinematografih po svetu, tudi v Sloveniji. O priljubljenosti skupine priča tudi to, da je koncert dosegel rekordno gledanost, s prodajo vstopnic pa se je v blagajno nateklo dobrih 30 milijonov evrov. Za ogled koncerta je bilo treba v Sloveniji odšteti 19,90 evra.

Sedemčlanska skupina BTS je ena najprepoznavnejših južnokorejskih blagovnih znamk,  za tehnološkim gigantom Samsung in avtomobilskim proizvajalcem Kia. Čeprav skupina prepeva od leta 2013 in je od tedaj med mednarodnimi oboževalci K-popa večinoma prepoznavna, so fantje svetovno slavo in zanimanje širše javnosti poželi slabe štiri leta pozneje, ko se je nad njo začel navduševati tudi ameriški glasbeni trg.

Za skupino, ki jo sestavljajo Kim Seokjin, Min Yoongi, Kim Namjoon, Jung Hoseok, Park Jimin, Kim Taehyung in Jeon Jungkook, sta bili še zlasti uspešni leti 2018 in 2019, ko se je odpravila na svetovno turnejo Love Yourself Tour. V  živo si jo je ogledalo več kot dva milijona ljudi. Leta 2020 so imeli člani v načrtu turnejo pod imenom Map of the Soul Tour, a je bila zaradi izbruha pandemije covida-19 odpovedana.

Alternativna izkušnja za oboževalce

Skupina tako že več kot dve leti ni nastopala pred domačim občinstvom, zato so bili trije koncerti, ki so se v južnokorejski prestolnici odvili prejšnji teden, toliko bolj posebni. Sobotni koncert pa si je bilo mogoče ogledati tudi v svetovnih kinematografih. Po navedbah korporacije HYBE, pod katero deluje skupina BTS, so se za prenos koncerta v kinematografih odločili, ker je pandemija covida-19 otežila koncertno dejavnost. Oboževalcem z vsega svata so želeli omogočiti, da si na daljavo pričarajo “koncert v živo”. Nedvomno pa je bila prisotna tudi finančna računica, kar je potrdil tudi  izkupiček koncerta.

Po podatkih AP News se je od prodaje vstopnic za sobotni dogodek v kinematografske blagajne nateklo dobrih 30 milijonov evrov – ponekod je bilo treba za vstopnico odšteti celo 32 evrov. V Sloveniji so koncert predvajali v Cineplexxovih kinematografskih dvoranah, cena za vstopnico je znašala 19,90 evra.

Najljubši nastop Black Swan

Koncert v Cineplexxu Kranj smo si ogledali tudi v uredništvu N1. Čeprav dvorana ni bila polna, je bilo že pred njegovim začetkom čutiti vznemirjenje oboževalcev. Z vzklikanjem imen članov skupine so napolnili ozračje dvorane.  Skupina BTS je koncert odprla s pesmijo On, sledile so novejše priredbe  Fire, Dope, DNA, ki jih lahko označimo kot energetsko najmočnejši del koncerta.

Različne dele koncerta in menjavo kostumografije so povezovali kratki bolj ali manj vsebinski filmski posnetki. Osrednji del koncerta so namenili mirnejšim pesmim, med njimi je izstopala Black Swan. Po ocenah oboževalcev  je bila ta vrhunec večera, saj je fantom na odru uspelo s sanjsko koreografijo pričarati gledališko teatralnost.

Skoraj tri ure dolg koncert so člani skupine povezovali sami – njihovi govorni vložki v korejščini in brez prevodov so trajali tudi po več deset minut. Kar je oboževalce, ki tega jezika ne razumejo, nekoliko uspavalo. Fantje so namreč svojo pozornost v glavnem posvečali navzočim na dogodku v Seulu, kot da bi pozabili, da koncert spremljajo tudi oboževalci v kinih po svetu.

BTS
PROFIMEDIA

Priljubljenost skupine brez primere

Na projekciji v Kranju so bile zbrane skoraj izključno ženske oboževalke skupine, večinoma najstnice. Naše sogovornice so koncert ocenile kot zabaven, všeč jim je bila energičnost članov BTS. “Njihova oboževalka sem tri leta. To je bil moj prvi koncert BTS in sem tako srečna. Vse mi je bilo všeč, najbolj pa Black Swan in Butter,” zadovoljstva ni skrivala Manila. Tudi Lana je bila navdušena. Niti dolgi govori članov v korejščini je niso zmotili. “Zanimivo je bilo slišati nov jezik, čeprav nisem ničesar razumela,” nam je dejala. “Zelo dobro je bilo, da smo lahko Army (oboževalci, op. a.) z vseh koncev sveta skupaj spremljali koncert,” sta bili veseli tudi Ema in Barbara. 

BTS
PROFIMEDIA

Med redkimi kritikami pa smo lahko slišali, da so bili nastopi nekoliko preveč dodelani ter da bi bilo dobrodošlo nekoliko več sproščenosti in spontanosti. “Na trenutke se mi je zdel koncert preveč zrežiran in umeten ter se me ni dotaknil v tolikšni meri, kot sem pričakovala. Celo nasmeški članov skupine so delovali zaigrano,” nam je dejala ena starejših udeleženk koncerta Špela.

Oboževalce BTS smo povprašali še, ali se jim je zdela vstopnica predraga. Vsi so odgovorili, da ne in da bi bili zanjo pripravljeni plačati celo več. “Ker gre za BTS, ki je res popularna skupina, je bila cena kar znosna. Pričakovali smo dražje vstopnice,” sta se strinjali Ema in Barbara.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje