30 let turškega zapora za hrvaškega kapitana: “Smo popolnoma presenečeni”

Svet 16. Sep 202418:20 0 komentarjev
Obsojeni hrvaški kapitan v Turčiji
Foto: Dnevnik.hr

Turško sodišče je kapitana iz Splita nepravnomočno obsodilo na 30 let zapora, ker so na ladji, ki ji je poveljeval, našli kokain. Hrvaški kapitan je že eno leto v zaporu v Ankari, potem ko so ga turške oblasti oktobra lani pridržale skupaj z devetimi pomorščaki.

Splitski kapitan Marko Bekavac je v preiskovalnem zaporu v Ankari od oktobra lani, ko je policija na ladji, ki je prevažala premog iz Kolumbije in je plula pod panamsko zastavo, našla 137 kilogramov kokaina, piše hrvaški spletni portal Index. Takrat so poleg hrvaškega kapitana pridržali še devet pomorščakov – šest filipinskih ter po enega finskega, poljskega in ruskega.

Hrvaški časnik Jutarnji list medtem navaja še, da je policija v Kolumbiji dober mesec pred tem na isti ladji pod poveljstvom hrvaškega kapitana našla 420 kilogramov kokaina. Hrvaškega državljana turške oblasti smatrajo za odgovornega, ker je poveljeval ladji. Ob kapitanu je sodišče spoznalo za krivega tudi prvega častnika. Druge obtožene je oprostilo.

Predsednik hrvaškega sindikata pomorščakov Neven Melvan, ki se je udeležil sojenja, je za Index povedal, da je nepravnomočna sodba šokirala vse v sodni dvorani. “Smo v popolnem šoku. Sojenje je trajalo približno pet ur in vsi smo upali, da se bo dobro izteklo. Na žalost sodnik ni imel poguma, da bi sprejel odločitev, ki bi jo moral,” je dejal Melvan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!