90.000 vojakov sodeluje v simulaciji ruskega napada na članice zavezništva

Svet 25. Jan 202415:50 1 komentar
največja vojaška nato vaja
Foto: Dylan White/X

Z izplutjem ameriške vojaške ladje USS Gunston Hall je zveza Nato uradno začela z vojaško vajo Neomajni branilec. Na njej sodelujejo tudi pripadniki Slovenske vojske.

Zveza Nato je začela svojo največjo vojaško vajo po koncu hladne vojne. V vaji Neomajni branilec (Steadfast Defender) bo do konca maja sodelovalo skupno 90.000 vojakov iz vseh 31 članic zavezništva in Švedske, med njimi okoli 200 pripadnikov Slovenske vojske.

“Zavezništvo bo pokazalo, da je sposobno okrepiti evroatlantsko območje s transatlantskim premikom sil iz Severne Amerike. Vaja Neomajni branilec 24 bo jasen prikaz naše enotnosti, moči in odločenosti, da zaščitimo drug drugega, naše vrednote in na pravilih temelječo mednarodno ureditev,” je v sredo izjavil vrhovni poveljnik Natovih sil v Evropi Christopher Cavoli.

Scenarij: ruski napad na članice zavezništva

Začetek vaje je zaznamovalo izplutje ameriške vojaške ladje USS Gunston Hall, ki je v sredo zapustila ZDA in se odpravila proti Evropi. Do konca meseca pa bo proti Evropi zaplula tudi kanadska vojaška ladja, piše na spletni strani Nata.

Natova vaja bo trajala do 31. maja, na njej pa bo sodelovalo 90.000 vojakov iz vseh 31 članic Nata in kandidatke Švedske. Med njimi bo tudi približno 200 pripadnic in pripadnikov različnih enot Slovenske vojske.

Ti bodo sodelovali na treh vajah v okviru vaje Neomajni branilec, in sicer na mednarodnih vojaških vajah Zmaj 24, Kobra 24 in Črni labod 24, ki bodo potekale od konca februarja do konca marca na ozemlju Slovenije, Poljske in Madžarske, je pojasnilo ministrstvo za obrambo.

Vaja Neomajni branilec je največja Natova vaja po vaji Reforger iz leta 1988. Potekala bo na območju od Severne Amerike do Natovega vzhodnega krila v Evropi. V njej bo sodelovalo 50 vojaških plovil, 80 letal in več kot 1.100 bojnih vozil. Njen osrednji scenarij bo simulacija ruskega napada na članice zavezništva, kar bi sicer sprožilo 5. člen severnoatlantske pogodbe o skupni obrambi, po katerem je napad na eno zaveznico napad na vse.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje