98-letnica iz Nove Gorice zaradi volitev prepotovala več kot tisoč kilometrov

Svet 27. Feb 202416:03 0 komentarjev
volitve sardinija
Foto: ANSA/FABIO MURRU/PROFIMEDIA

98-letna Mercede Porcu iz Nove Gorice je zaradi nedeljskih deželnih volitev na Sardiniji prepotovala več kot tisoč kilometrov, da bi v rojstnem Decimomannu pri Cagliariju oddala svoj glas. Ker pa njeni domači niso vedeli nič o njeni nameri, so njeno izginotje prijavili policiji, poroča tržaški časnik Primorski dnevnik.

Vest o potovanju priletne gospe Mercede Porcu je objavil sardinski dnevnik Unione sarda, ki je poročal, da jo je na občini, kjer je prevzela volilno izkaznico, pozdravila tamkajšnja županja Monica Careddu.

“Imam volilno pravico in zakaj je ne bi izkoristila. Srečna sem, da sem lahko spet obiskala rojstno vas,” je ob tem dejala 98-letnica, ki se je zelo mlada poročila s Slovencem in se kasneje preselila v Novo Gorico. V domači kraj v Italiji se je vrnila po 25 letih.

Njeni domači naj ne bi nič vedeli o njeni nameri, da se udeleži volitev, zato so njeno izginotje prijavili policiji, ki je nato obvestila italijanske karabinjerje. Vendar pa iskalna akcija ni bila potrebna. Na Sardinijo je namreč priletela z letalom in se nato s taksijem odpravila v domači kraj.

Na Sardiniji presenetljivo zmagala levosredinska kandidatka

Na deželnih volitvah je na Sardiniji presenetljivo zmagala levosredinska kandidatka Alessandra Todde, ki je premagala kandidata desne sredine Paola Truzzuja. Todde je prejela 45,3 odstotka podpore in za las prehitela Truzzuja, ki je glede na večino preštetih glasov dobil 45-odstotno podporo.

“Verjamem, da lahko danes napišemo stran zgodovine Sardinije,” je dejala Todde, ki ob volilnem uspehu ni mogla skrivati veselja. Truzzu, ki je veljal za favorita, je po poročanju italijanske tiskovne agencije že priznal poraz. 55-letna Todde bo tako postala prva predsednica tega sredozemskega otoka s približno 1,5 milijona prebivalcev.

Nekdanja namestnica vodje stranke Gibanje pet zvezd (M5S) in nekdanja namestnica ministra za industrijo v vladi bivšega premierja Maria Draghija je zmagala s podporo demokratov (PD). Vodja PD Elly Schlein je ob uspehu Alessandre Todde dejala, da se “veter obrača, čeprav nekateri ljudje ne bi stavili na to”, vodja M5S ter bivši premier Giuseppe Conte pa je zmago Todde označil za “nepozaben dan”, poroča Ansa.

Alessandra Todde
Foto: ANSA/ FABIO MURRU/PROFIMEDIA

Poraz Truzzuja, župana glavnega mesta otoka Cagliari, pomeni hladen tuš za stranko Bratje Italije premierke Giorge Meloni, ki je doživela neuspeh na prvih letošnjih volitvah v Italiji.

Volilna udeležba pri 52,4 odstotka je bila nekoliko nižja kot na prejšnjih volitvah 2019, ko je znašala 53,09 odstotka.

V prihodnjih tednih bodo deželne volitve potekale še marca v Abruciju in aprila v Bazilikati, predvidene pa so tudi deželne volitve v Umbriji in Piemontu. Slednje bodo verjetno sovpadale z evropskimi volitvami 9. junija, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!