Afera v Srbiji: Vučić prek klicnega centra domnevno kupoval volilne glasove

Svet 30. Nov 202317:26 4 komentarji
Srbski predsednik Aleksandar Vučić.
Srbski predsednik Aleksandar Vučić. (Foto: PROFIMEDIA)

V Srbiji odmeva razkritje novinarke Centra za raziskovalno novinarstvo Srbije. Ta je pod pretvezo posnela pogovor z organizatorko klicnega centra vladajoče Srbske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića, ki ji je delo ponudila, če bo na prihajajočih volitvah glasovala za SNS. Po ocenah poznavalcev gre pri tem za kupovanje volilnih glasov.

Zadnje parlamentarne volitve v Srbiji so bile aprila lani, k predčasnim volitvam pa je pred časom pozvala liberalna opozicija. Srbski predsednik Aleksandar Vučić, do nedavnega tudi vodja SNS, je v začetku meseca razpustil parlament in volitve razpisal za 17. december.

Novinarka Centra za raziskovalno novinarstvo Srbije (CINS) Ivana Milosavljević se je sredi meseca infiltrirala v klicni center stranke SNS. Sprva se je vključila v skupino na omrežju WhatsApp, ki je bila namenjena organizaciji dela tistih, ki bodo vsak dan klicali državljane in jih spraševali, ali bodo glasovali za SNS.

Pogoj za delo v klicnem centru je bil po besedah novinarke ta, da na parlamentarnih volitvah glasuje za SNS, fotografira glasovnico in jo pošlje organizatorki v klicnem centru. Kot je dodala, je bil to tudi pogoj za delo v klicnem centru 17. decembra, ko je center ponujal trikrat višjo dnevnico od običajne.

Organizatorka iz centra je novinarki v telefonskem pogovoru, ki ga je ta tudi posnela, povedala, da standardna dnevnica za delo v klicnem centru znaša 3.000 dinarjev (26 evrov), dnevnica za delo 17. decembra pa 9.000 dinarjev (77 evrov). “Se pravi, dnevnica je devet tisoč, in preden se pride v službo, se mora fotografirati ta glas in ta glas pošlješ meni. To je samo garancija, da si naša, da si zvesta, da boš dobila devet tisoč,” ji je med drugim dejala med pogovorom.

Milosavljević je danes za N1 Beograd ocenila, da bi se na razkritje moralo odzvati državno tožilstvo. Z njo se strinja tudi programski direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić.

Klicni centri v volilnih kampanjah v Srbiji niso prepovedani, a je Nenadić ocenil, da je vladajoča SNS v tem precej aktivna in da klice dobivajo tudi ljudje, ki niso člani stranke. Pri tem je opozoril, da pri pogojevanju zaposlitve s točno določenim glasom na prihajajočih volitvah gre za kršitev zakona. “Gre za nekaj, kar bi po definiciji lahko povezali z dajanjem in prejemanjem podkupnine v zvezi z glasovanjem,” je dejal. “Gre za resno zadevo in pričakovali bi, da jo bo tožilstvo preiskalo,” je še opozoril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje