Afganistanska vlada in talibani nadaljujejo mirovne pogovore

Svet 16. Jun 202110:07 > 10:09 0 komentarjev
Talibani (Afganistan)
Jim Hollander/REUTERS

Pogajanja med talibani in afganistansko vlado so zastala aprila. Strani sta se v Katarju dogovorili za nadaljevanje pogajanj.

Talibani in afganistanska vlada so včeraj v Katarju obnovili mirovne pogovore. Na prvem srečanju od zastoja pogajanj v aprilu so člani pogajalske skupine predvsem razpravljali o organizaciji novega kroga pogajanj, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Začetek pogovorov so potrdili tako pri afganistanski vladi kot talibani. Mirovna pogajanja so zastala aprila, talibani so namreč zavrnili sodelovanje na vrhu o prihodnosti Afganistana v Turčiji. Odločitev za nesodelovanje je sledila napovedi ZDA, da bodo zadnji ameriški vojaki Afganistan zapustili 11. septembra letos in ne maja, kot je predvideval dogovor med administracijo nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa in talibani, piše tiskovna agencija Reuters.

Pogajanja afganistanske vlade in talibanov v Katarju
Ibraheem al Omari/REUTERS

Talibani so v zadnjih tednih, ko ZDA z zaveznicami v Natu umikajo svoje vojake iz Afganistana, prevzeli nadzor nad 30 okrožji. Afganistanska vojska ima zaradi okrnjenih dobavnih poti težave s talibanski borci, afganistanski poveljniki pa so se zato odločili za umik z več podeželskih okrožij.

Zavezniki Nata obljubili podporo Kabulu

ZDA bodo po 20 letih do septembra iz države umaknile vse svoje vojake, s čimer se bo končala najdaljša ameriška vojna. Voditelji vojaškega zavezništva Nato – vrha se je udeležil tudi predsednik ZDA Joe Biden – so v ponedeljek v Bruslju sporočili, da bo zavezništvo afganistanskim oblastem še naprej stalo ob strani. Zavzeli so se za sodelovanje pri usposabljanju afganistanskih varnostnih sil in finančno podporo pri vzdrževanju pomembne infrastrukture, tudi letališča v Kabulu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!