Aleksej Navalni naj bi izginil iz zapora

Svet 11. Dec 202316:30 > 18:30 2 komentarja
Navalni
Aleksej Navalni. (Foto: PROFIMEDIA)

Ekipa ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega je sporočila, da je izginil iz zapora. Po njihovih navedbah je pogrešan že šest dni, njegova lokacija pa ni znana. V zadnjem času ni bil prisoten na več sodnih obravnavah, ki se jih je v preteklosti udeleževal prek video povezave.

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni, ki je zaprt v kazenski koloniji vzhodno od Moskve, je po besedah njegove ekipe izginil. Njegova trenutna lokacija ni znana, poroča CNN.

Navalni, ki so mu odvzeli prostost pred dvema letoma, v kazenski koloniji vzhodno od Moskve prestaja devetletno zaporno kazen zaradi poneverbe, kar pa njegovi podporniki vidijo kot kazen za njegovo politično delo. Rusko sodišče ga je 4. avgusta obsodilo na še 19 let zapora zaradi spodbujanja ekstremizma. Na odločitev se je pritožil, a je bil pri tem neuspešen.

Konec septembra je Navalni objavil, da ga nameravajo oblasti za eno leto premestiti v najstrožjo zaporniško celico. “Povedali so mi, da bom za 12 mesecev premeščen v ‘EPKT’,” je takrat zapisal na družbenih omrežjih. V mislih je imel celice, za katere na splošno velja, da imajo najstrožje zaporniške pogoje. “To je najhujša možna kazen v vseh vrstah kazenskih kolonij,” je še dodal.

Navalni je v Rusiji zaprt od januarja 2021. Pred tem se je vrnil iz Nemčije, kjer so ga zdravili po zastrupitvi z živčnim strupom novičok. Za zastrupitev je obtožil rusko obveščevalno službo FSB.

“Gre za neposredni političen nadzor iz Kremlja”

Odvetniki so večkrat poskušali dobiti dostop do dveh kazenskih kolonij v bližini Moskve, kjer naj bi se nahajal Navalni. Ta je imel resne zdravstvene težave. Odvetnike so obvestili, da 47-letnega Navalnega ni v IK-6 ali IK-7. Na zadnje naj bi bil 47-letnik zaprt v IK-6. Navalnega pogrešajo že šest dni, piše CNN.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je njegova tiskovna predstavnica Kira Jarmiš povedala še, da so njegovi odvetniki v petek in danes obiskali dve zaporniški koloniji v Vladimirski regiji vzhodno od Moskve, kjer bi se lahko nahajal, vendar so jim povedali, da ga tam ni. “Še vedno ne vemo, kje je Aleksej,” je dejala.

Sodelavci Navalnega so po poročanju britanskega BBC pričakovali, da ga bodo po podaljšanju zaporne kazni premestili v zapor s strožjim režimom. Ocenjujejo, da je njegovo izginotje povezano z nedavno napovedjo ruskega predsednika Vladimirja Putina, da bo marca prihodnje leto znova kandidiral na predsedniških volitvah.

V zadnjem času ni bil prisoten na več sodnih obravnavah, ki se jih je v preteklosti udeleževal prek video povezave. Vodstvo zapora je pojasnilo, da so bile za to krive tehnične težave v kazenski koloniji.

Sodelavec Navalnega Leonid Volkov je dejal, da gre pri zadevi za “0 odstotkov naključja in 100 odstotkov neposrednega političnega nadzora iz Kremlja”. Po njegovih besedah za Putina ni skrivnost, kdo je njegov glavni nasprotnik na volitvah, in želi doseči, da se glas Navalnega ne bi slišal. “Zato mora vsak od nas postati glas Navalnega,” je pozval.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje