Alternativa pokopu ali upepelitvi: kompostiranje človeških teles

Svet 01. Jan 202320:15 15 komentarjev
Človeško kompostiranje
PROFIMEDIA

Ameriška zvezna država New York je legalizirala za t. i. človeško kompostiranje. Gre za okolju prijazno alternativo pogrebu ali upepelitvi. Postopek so v Združenih državah Amerike pred New Yorkom legalizirali že v Washingtonu, Koloradu, Oregonu, Vermontu in Kaliforniji. Človeško kompostiranje je dovoljeno tudi na Švedskem.

New York je postal šesta ameriška zvezna država, ki je legalizirala t. i. človeško kompostiranje. Gre za okolju prijazno alternativo pogrebu ali upepelitvi, pri kateri telo pokojnika spremenijo v zemljo.

Iz človeškega telesa do zemlje za sajenje rastlin

Pri postopku se človeško truplo položi v posebno komoro, kjer se s pomočjo mikrobov razkraja približno en mesec. Truplu v komoro dodajo tudi izbrane materiale, kot so lesni sekanci, lucerna in travna slama.

Iz enega človeškega telesa tako nastane približno en kubični meter zemlje. Ta je nato zapakirana v več deset vreč izročena pokojnikovim bližnjim. Zemlja se lahko nato uporabi za sajenje cvetja, zelenjave ali dreves.

Človeško kompostiranje Človeško kompostiranje
PROFIMEDIA
Človeško kompostiranje Človeško kompostiranje
PROFIMEDIA
Človeško kompostiranje Človeško kompostiranje
PROFIMEDIA
Človeško kompostiranje Človeško kompostiranje
PROFIMEDIA
Človeško kompostiranje Človeško kompostiranje
PROFIMEDIA

Metoda je okolju prijazna, saj naj bi kompostiranje telesa, v primerjavi s klasično upepelitvijo ali pokopom, proizvedlo za približno eno tono manj ogljika. Emisije ogljikovega dioksida pomembno prispevajo k podnebnim spremembam, saj povzročajo učinek tople grede.

Ne samo ekološko, temveč tudi bolj praktično

Zagovorniki človeškega kompostiranja menijo, da postopek ni le okolju prijazen, ampak tudi bolj praktičen. Predvsem v mestih, kjer je površin za pokopališča omejeno.

Imajo pa nekateri ob tem tudi dileme. Škofje škofje v zvezni državi New York legalizaciji človeškega kompostiranja nasprotujejo in trdijo, da se s človeškimi telesi ne bi smelo ravnati kot z “gospodinjskimi odpadki”.

Kompostiranje človeških teles je zakonito tudi na Švedskem. V Združenem kraljestvu pa so dovoljeni naravni pogrebi, pri katerih se truplo pokoplje brez krste ali z biološko razgradljivo krsto.

Kot prva ameriška zvezna država je ta način pokopa leta 2019 legaliziral Washington. Sledile so Kolorado, Oregon, Vermont in Kalifornija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje