Američani o Hrvaški: Majhno, bizarna hrana, travme o straniščni mafiji …

Potovanja 28. Sep 202305:45
Rab, Hrvaška
Foto: PROFIMEDIA

Turiste, ki so na dopust na Hrvaško pripotovali iz ZDA, šokirajo jedi iz vevericam podobnih živali in cigaretni dim na vsakem koraku.

Američani se ob obisku Evrope soočijo z nekaterimi kulturnimi šoki. Tako jih na primer preseneča, da se morajo na obisku sezuti, začudeni so tudi nad manjšimi porcijami hrane, kot so jih navajeni doma. Portal punkufer je na portalih in turističnih straneh našel najzabavnejše odzive Američanov na hrvaško kulturo.

“Na Hrvaškem se vse vrti okoli hrane in pijače,” je zapisal Liam. “Ko prideš na obisk, te že na vratih vprašajo, kaj boš jedel in pil. Običajno je, da s seboj prineseš užitno darilo. Kruh se je ob vsaki jedi, tudi zraven krompirja in testenin.” Presenetil ga je tudi odnos do zavržene hrane. “Eden najpogostejših stavkov ob večerji je: ‘Pojej še malo, da se ne vrže stran.’ Presenečen sem, da ni metanje hrane v smeti nezakonito,” je zapisal.

Rovinj, Hrvaška
PROFIMEDIA

B. P. je izpostavil razdalje: “V ZDA se ljudje do lokalnega parka vozijo več kilometrov. Če isto razdaljo prevozite na Hrvaškem, pridete vsaj do naslednjega kraja, če ne že do druge države. Presenetila ga je tudi razlika v dojemanju časa. Ker je Evropa stara celina, 150 let stara mesta veljajo za nova, med tem kot je čez lužo takšno mesto staro.

Hrana je okusna, a bizarna

“Neverjetno, kako majhno je vse v Evropi v primerjavi z ZDA,” pa je zapisal nekdo drug. “Ulice so ozke, avtomobili so majhni, prav tako hiše. Nekateri živijo celo v enodružinskih hišah, ki so razdeljene med različne lastnike! To v ZDA ni tako pogosto.”

Hrvaška hrana je okusna, a so nekatere jedi zelo bizarne, je ocenil Leon. “Jedi iz kravjih in prašičjih želodcev, klobase iz prašičje krvi ali jedi iz polha niso za vsakogar,” je zapisal.

“Všeč mi je, kako se Dalmatinci pogovarjajo,” pa je komentirala Olivia. “Tako so glasni in temperamentni, da sem potrebovala kar nekaj časa, da sem razumela, da se ne prepirajo, ampak govorijo o vsakdanjih stvareh. Ne smejijo se toliko kot Američani in se ne trudijo biti prijazni.”

tradicionalna hrvaška jed
PROFIMEDIA

John je bil zgrožen nad kajenjem. “Grozno je, koliko ljudi kadi. Dim čutiš na vsakem koraku in včasih je misija nemogoče najti kavarno, kjer lahko zadihaš. Videl sem ženske, ki s cigaretami v ustih potiskajo otroške vozičke. Kadijo tudi nekateri 12- in 13-letniki.”

Straniščna mafija

Američane pa na Hrvaškem najbolj šokirajo plačljiva javna stranišča in brezplačna stranišča, kjer je treba kupiti toaletni papir. “Od turistov v stiski izvabljajo denar,” je zapisal nekdo. Drugi pa so komentirali, da jih ‘straniščna mafija’ ne preseneča, saj to ni prijetno delo. Nekateri izpostavljajo tudi, da ženske brez sramu hodijo na moška stranišča, drugi pa so imeli neprijetne izkušnje zaradi nedelujočih odtokov.

“Delal sem z ljudmi z različnih koncev Hrvaške, presenetilo me je, koliko razlik je na tako majhnem geografskem območju: od načina govora do značaja,” je zapisal Lucas.

“Občutek imam, da se Hrvatom nikamor ne mudi,” je komentirala Emma. “Ure in ure pijejo kavo na terasah, zamujanje je običajno. Počasen tempo imajo tudi zaposleni na pošti in drugih podobnih službah.”

Zadar, Hrvaška
PROFIMEDIA

Nenavadno se jim zdi tudi, da Hrvati ne puščajo velikih napitnin. “Moj prvi obrok v Zagrebu so bili kebabi v majhni restavraciji. Jedel sem s prijateljem iz Hrvaške. Ko sem plačal, nisem pustil velike napitnine, saj so me opozorili, da se v Evropi ne pušča tako visoka napitnina kot v Ameriki. Vendar je prijatelj, ko je zagledal bankovec, ki sem ga pustil na mizi, tega pograbil, dal v žep in rekel, da to je res preveč,” se spominja.