Američanka, ki je Bidna obtožila spolnega napada, želi rusko državljanstvo

Svet 31. Maj 202317:24 0 komentarjev
Tara Reade
Profimedia

Nekdanja uslužbenka ameriškega senata Tara Reade, ki je predsednika ZDA Joeja Bidna med volilno kampanjo leta 2020 obtožila spolnega napada, se je v torek oglasila iz Moskve. V intervjuju za ruski medij Sputnik je izrazila naklonjenost do Rusije, saj da se v tej državi počuti varno, in povedala, da bi rada zaprosila za rusko državljanstvo. "Obljubim, da bom dobra državljanka," je dejala.

Tara Reade, ki je leta 1993 za kratek čas delala v pisarni Joeja Bidna, ko je bil ta še senator zvezne države Delaware, je v Moskvi dejala, da želi ostati v Rusiji, potem ko ji je nek republikanski poslanec povedal, da je v fizični nevarnosti.

59-letna Reade se je pojavila v intervjuju za ruski medij Sputnik skupaj s poslanko ruske dume Marijo Butino, ki je bila pred leti zaprta v ZDA kot tuja agentka, ker se je skušala infiltrirati v ameriške politične kroge. V intervjuju je med drugim povedala, da je v Rusijo prispela kot turistka. “Ko sem izstopila iz letala v Moskvi, sem se prvič po zelo dolgem času počutila varno, čutila sem se slišano in spoštovano,” je dejala Reade.

Reade je bila v začetku leta 2020 deležna medijske pozornosti s trditvijo, da jo je takratni senator Biden spolno napadel na hodniku v poslopju senata avgusta 1993, ko je bila stara 29 let. Do njenih obtožb je prišlo ravno v času, ko je Biden kot demokratski kandidat vodil predsedniško kampanjo proti takratnemu predsedniku Donaldu Trumpu, ki se je tudi sam soočil z obtožbami spolne zlorabe in posilstva. Biden je njene obtožbe odločno zanikal.

Reade, ki se je označila za geopolitično analitičarko, je za Sputnik še dejala, da so ji po objavi obtožb leta 2020 grozili z zaporom, ogrožali njeno življenje in jo označili za rusko agentko. Dejala je še, da je “vedno ljubila Rusijo” in da Rusije ne vidi kot sovražnika, niti je ne mnogi njeni ameriški sodržavljani. Kot je pojasnila, ima “veliko” prošnjo. “Rada bi zaprosila za državljanstvo v Rusiji, pri predsedniku Ruske federacije Vladimirju Putinu,” je izjavila.

“Obljubim, da bom dobra državljanka,” je dejala in dodala, da želi obdržati tudi svoje ameriško državljanstvo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.