Ameriški general Milley: “Ruske sile bo letos težko pregnati iz Ukrajine”

Svet 20. Jan 202318:557 komentarjev
Načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA, general Mark Milley
Foto: Wolfgang Rattay/REUTERS

Načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA, general Mark Milley je dejal, da bo ruske sile letos zelo težko pregnati iz Ukrajine. Brez dogovora o dobavi nemških tankov leopard Ukrajini.

Ruske sile bo po mnenju načelnika štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA, generala Marka Milleya v letošnjem letu “zelo težko pregnati iz Ukrajine. Milley je to dejal po srečanju okoli 50 zahodnih zaveznic v ameriškem oporišču Ramstein v Nemčiji, kjer se jim ni uspelo dogovoriti o dobavi nemških tankov leopard Ukrajini.

“Še vedno menim, da bo rusko vojsko v letošnjem letu zelo zelo težko vojaško pregnati iz vseh delov Ukrajine, ki so pod rusko okupacijo. To ne pomeni, da se to ne more zgoditi in da se ne bo zgodilo, ampak bo zelo zelo težko,” je po zasedanju kontaktne skupine dejal Milley.

“Ta vojna se bo končala za pogajalsko mizo”

Po njegovem mnenju se bo nadaljevala ukrajinska obramba ozemlja in s tem stabilizacija fronte. Ukrajinska vojska bi lahko ob dobavi vse napovedane opreme zahodnih držav in ustreznega urjenja na taktični ali celo operativni ravni izvajala ofenzivne operacije za osvoboditev toliko ukrajinskega ozemlja, kot je možno, je še povedal.

“Vendar pa mislim, da se bo na koncu ta vojna – tako kot številne v preteklosti – končala za pogajalsko mizo,” je še povedal. Ruski predsednik Vladimir Putin bi sicer lahko vojno končal danes, “saj se sprevrača v katastrofo za Rusijo”. “Tako da to vojno bi moral in jo lahko konča danes,” je še poudaril Milley po zasedanju kontaktne skupine za pomoč Ukrajini.

Brez dogovora o dobavi nemških tankov

Na srečanju v ameriškem vojaškem oporišču Ramstein v Nemčiji sicer niso uspeli doseči dogovora o dobavi nemških tankov leopard Ukrajini, ki jih ponuja več evropskih držav, a Berlin tega ne dovoli.

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin, ki vodi kontaktno skupino, je na novinarski konferenci po koncu povedal, da je že njegov nemški kolega Boris Pistorius dejal, da nemška vlada še ni sprejela odločitve o dobavi leopardov Ukrajini. Austin je poudaril še, da ne gre samo za en tip vozil oziroma opreme.

“Osredotočili smo se na to, da ima Ukrajina zmogljivosti, ki jih potrebuje, da bo uspešna zdaj,” je pojasnil. Do spomladi, ko naj bi ukrajinska vojska sprožila protiofenzivo, ima Zahod po njegovem mnenju priložnost, da zbere ustrezne zmogljivosti.

Pri tem je naštel ameriška oklepna vozila bradley, nemška pehotna vozila marder, švedska oklepna vozila CV-90, pa tudi napovedano pomoč Poljske. “To je zelo zmogljiv paket in če ga bodo uporabili pravilno, bodo uspešni,” je še povedal Austin.

Zavrnil je poročanje medijev, da naj bi Nemčija pošiljanje svojih tankov pogojevala s tem, da bi morale tudi ZDA poslati tanke abrams. Povezave med tem ni, je zatrdil. Menil je, da je Nemčija kljub zavračanju dobave leopardov še vedno zanesljiva zaveznica.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar