Ameriški obrambni minister zaradi raka hospitaliziran, Bela hiša za to ni vedela

Svet 10. Jan 202411:45 0 komentarjev
Lloyd Austin
Lloyd Austin (Foto: PROFIMEDIA)

Ameriško javnost razburja novica, da je tamkajšnji obrambni minister Lloyd Austin celo pred Belo hišo skrival svojo zdravstveno diagnozo, zaradi katere je bil hospitaliziran. Bidnova administracija se je znašla pod plazom številnih kritik.

Obrambni minister ZDA Lloyd Austin se zdravi zaradi raka na prostati, zaradi zapletov pa so ga 1. januarja odpeljali v bolnišnico, kjer je še danes, so v torek sporočili iz vojaške bolnišnice Walter Reed pri Washingtonu.

V okviru zdravljenja raka so pri Austinu 22. decembra opravili minimalno invaziven kirurški poseg, imenovan prostatektomija. “Med posegom je bil v splošni anesteziji. Minister Austin je po operaciji brez težav okreval in se naslednje jutro vrnil domov. Rak na prostati je bil odkrit zgodaj in njegova prognoza je odlična,” so sporočili iz bolnišnice.

Austina so potem 1. januarja ponovno sprejeli v bolnišnico zaradi zapletov, vključno s slabostjo in hudimi bolečinami v trebuhu, kolkih in nogah, kar je bila posledica okužbe sečil.

Pentagon se je soočil s hudimi kritikami, potem ko je na dan prišla informacija, da Austin svoje hospitalizacije uvodoma ni razkril niti predsedniku ZDA Joeju Bidnu, kaj šele ameriški javnosti. Po poročanju BBC je Biden za Austinovo diagnozo izvedel šele v torek, torej dober teden po njegovi vnovični hospitalizaciji.

O hospitalizaciji ni bila obveščena niti Austinova namestnica Kathleen Hicks, ki je sicer morala prevzeti nekaj njegovih nalog.

Joe Biden
Joe Biden je za diagnozo obrambnega ministra izvedel šele v torek. (Foto: Kevin Lamarque/REUTERS)

Na vprašanje, zakaj Austin ni razkril, da so mu diagnosticirali raka prostate, je tiskovni predstavnik Pentagona general Pat Ryder v torek odgovoril, da gre za globoko osebno zadevo.

Ryder ni odgovoril na vprašanje, kdo je sprejel odločitev, da se Bidna ne obvesti o tej zadevi. Dodal je, da je obrambni minister ves čas aktivno opravljal svoje naloge in redno komuniciral s svojim osebjem, kar še vedno počne.

Zakasnelo obveščanje o informiranju Bele hiše je vzbudilo pomisleke glede morebitnega ogrožanja nacionalne varnosti in težave s transparentnostjo v Bidnovi administraciji.

Minister za obrambo je namreč v hierarhiji poveljevanja ameriške vojske tik pod predsednikom in je eden najpomembnejših članov predsednikovega kabineta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!