Ameriški policist obtožen umora, ker je 12-letnega dečka ustrelil v hrbet

Črna kronika 03. Maj 202209:48 > 11:18
Profimedia

V ZDA so aretirali policista iz Philadelphie, ki je marca 12-letnega dečka v policijski akciji ustrelil v hrbet in ga ubil, potem ko je najstnik streljal v njegovo vozilo. Policist je obtožen naklepnega umora, saj je bil najstnik že razorožen, ko mu je policist zadal usodni strel, je sporočil okrožni tožilec v Philadelphii Larry Krasner.

26-letnega policista Edsaula Mendozo so aprila odpustili iz policije, v nedeljo pa so ga aretirali zaradi smrti 12-letnega Thomasa Sideria. Med drugim je obtožen naklepnega umora, je sporočil tožilec, ki je predstavil okoliščine dečkove smrti.

Mendoza, oblečen v civilna oblačila, je bil še s tremi policisti na patrulji v neoznačenem avtomobilu, parkiranem v eni od četrti v mestu, kjer se podobno kot v številnih ameriških metropolah povečuje kriminal.

Ko so opazili 12-letnega Thomasa Sideria in še enega 17-letnika, so se odločili, da bodo zapeljali okoli bloka. Ob prižigu utripajočih luči je 12-letnik začel streljati na avtomobil.

Policisti so stekli za fantom. Mendoza je proti njemu trikrat ustrelil, drugi policist pa enkrat. Po navedbah tožilca je najstnik že spustil pištolo, “ko je policist Mendoza izstrelil tretji, usodni strel”.

“Ko je policist Mendoza izstrelil tretji in usodni strel, je vedel, da 12-letni, 175 centimetrov visoki in 111 kilogramov težki Thomas Siderio nima več orožja in mu ne more škodovati,” je dejal tožilec Larry Krasner. “Vendar je kljub temu izstrelil strel v njegov hrbet, ki ga je ubil,” je dejal.

Predstavnik policijskega sindikata, ki ga je navajal New York Times, je dejal, da ima Mendoza, “tako kot vsak državljan, pravico do poštenega sojenja”. Izrazil je prepričanje, da bo sodni sistem zaščitil ustavno pravico policista do poštenega sojenja, poroča AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.