Škofi v ZDA bi odrekli obhajilo katoliškim politikom, ki podpirajo splav

Svet 19. Jun 202111:05 0 komentarjev
Ameriški predsednik Joe Biden in duhovnik
Reuters

Škofovska konferenca ameriške katoliške cerkve je odobrila izdelavo osnutka dokumenta, ki bo kritičen do katoliških politikov, vključno s predsednikom ZDA Joejem Bidnom, ki prejemajo obhajilo kljub temu, da podpirajo splav.

Večina ameriških katoliških škofov se je na petkovem virtualnem zasedanju odločila, da bodo izdelali dokument, kritičen do katoliških politikov, ki podpirajo splav, a hkrati prejemajo obhajilo. Tako so se odločili kljub ogorčenemu nasprotovanju manjšine in pozivu Vatikana k bolj previdnemu pristopu k temu vprašanju, ki deli Cerkvene pastirje.

Za izdelavo osnutka dokumenta je na koncu virtualnega srečanja, ki je trajalo tri dni, glasovalo 168 škofov, proti pa jih je bilo 55. Manjšina je menila, da se s tem katoliški škofje kažejo kot strankarska sila v času globokih delitev ameriške družbe. Podporniki dokumenta pa menijo, da je take, kot je ameriški predsednik Joe Biden, potrebno ošteti, ker ščitijo in širijo dostop do splava.

Odbor za doktrino vere pri škofovski konferenci bo sestavil izjavo o pomenu obhajila v življenju Cerkve, ki ga bodo potem obravnavali na naslednjem srečanju konference predvidoma novembra v živo. Za potrditev bo potrebna dvotretjinska večina škofov. Biden, ki redno hodi k maši, osebno nasprotuje splavu, vendar pa meni, da država ne sme vsiljevati prepovedi Američanom, ki se z njo ne strinjajo.

Nedavna anketa raziskovalnega centra Pew ugotavlja, da 56 odstotkov ameriških katolikov verjame, da bi moral biti splav zakonit, 67 odstotkov pa jih meni, da bi Biden moral dobivati obhajilo. Vendar pa bi mu 55 odstotkov republikanskih katolikov obhajilo odreklo, velika večina demokratskih pa s tem nima težav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!