Umrl ameriški vojak, ki se je protestno zažgal pred izraelskim veleposlaništvom

Svet 26. Feb 202407:37 > 14:43 2 komentarja
izraelsko veleposlaništvo v Washingtonu
Izraelsko veleposlaništvo v Washingtonu (Foto: PROFIMEDIA)

Pred izraelskim veleposlaništvom v Washingtonu se je protestno zažgal pripadnik ameriške vojske. Utrpel je zelo hude poškodbe, zaradi katerih je v bolnišnici umrl.

Pred izraelskim veleposlaništvom v Washingtonu se je v nedeljo popoldne zažgal pripadnik ameriške vojske, s čimer je po poročanju ameriških medijev izrazil nasprotovanje izraelski ofenzivi na območju Gaze. 25-letni vojak je po poročanju BBC danes umrl v bolnišnici.

Reševalce v Washingtonu so v nedeljo sredi dneva obvestili, da se je pred izraelskim veleposlaništvom zažgal moški v vojaški uniformi. Tiskovna predstavnica ameriških zračnih sil Rose Riley je potrdila, da je šlo za aktivnega pripadnika oboroženih sil ZDA.

V videoposnetku, ki ga je pridobila ameriška mreža CNN, je vojak pred dejanjem dejal, da “ne bo več sokriv za genocid”. Dodal je, da je to, kar namerava storiti, minimalno trpljenje v primerjavi s trpljenjem Palestincev. Nato je zakričal “svoboda Palestini”, se polil z vnetljivo tekočino in zažgal.

izraelsko veleposlaništvo v Washingtonu
Izraelsko veleposlaništvo v Washingtonu (Foto: PROFIMEDIA)

To sicer ni prvi tovrstni primer, saj se je po navedbah CNN decembra pred izraelskim konzulatom v Atlanti prav tako zažgala neznana oseba. Po navedbah policije je šlo verjetno za “skrajno dejanje političnega protesta”. Na prizorišču so namreč takrat našli palestinsko zastavo.

Odkar so 7. oktobra v Gazi izbruhnili spopadi med palestinskim gibanjem Hamas in izraelsko vojsko, se po vsem svetu redno odvijajo protesti v znak solidarnosti s Palestinci. V izraelskih napadih je bilo po podatkih ministrstva za zdravje v enklavi doslej ubitih najmanj 29.692 ljudi, še 69.879 pa ranjenih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje