Analiza CNN: kaj se je v resnici zgodilo s ponosom ruske flote?

Svet 15. Apr 202220:11 > 20. Apr 2022 08:16 1 komentar

Ruska raketna križarka Moskva leži globoko na dnu Črnega morja. Ali je to posledica ukrajinskih raket, ruske nesposobnosti, smole ali kombinacije vsega trojega – ni jasno. Gotovo pa je, da bo največja vojna izguba pomorske ladje v zadnjih 40 letih sprožila težka vprašanja ne le za Moskvo, ampak za vojaške načrtovalce po vsem svetu.

Kaj je povzročilo potopitev?

Ladja je v četrtek potonila ob ukrajinski obali v Črnem morju. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je požar neznanega izvora zajel shranjeno strelivo na ladji in povzročil eksplozijo, ki je poškodovala ladjo Moskva. Dodalo je še, da je vojna ladja potonila v hudem neurju, medtem ko so jo vlekli v bližnje pristanišče. Ukrajina je dejala, da je ladjo zadela s protiladijskimi raketami in da so te sprožile požar, ki je nato povzročil eksplozijo streliva.

Zdi se, da ZDA in Zahod verjamejo Ukrajini. ZDA s “srednjim zaupanjem” verjamejo, da je ukrajinska različica dogodkov točna, je za CNN povedal vir, seznanjen z najnovejšimi obveščevalnimi podatki.

Ladja Moskva je bila oborožena s številnimi protiladijskimi in protiletalskimi raketami ter torpedi, mornariškimi topovi in protiraketnimi obrambnimi sistemi, kar pomeni, da je imela na krovu ogromne količine eksploziva.

Kdaj je ladja te velikosti nazadnje potonila v vojni?

Argentinsko križarko General Belgrano je 2. maja 1982 med vojno na Falklandskih otokih torpedirala in potopila britanska podmornica na jedrski pogon HMS Conqueror. General Belgrano in Moskva sta bila podobne velikosti – vsaka je bila dolga približno 182 metrov in težka približno 12.000 ton. Posadka na krovu General Belgrana je bila s približno 1.100 člani več kot dvakrat večja od posadke Moskve, ki je štela približno 500 članov. Rusija ni razkrila števila vojakov, ki naj bi na Moskvi umrli v požaru oziroma v potopu. Na ladji General Belgrano je takrat umrlo 323 članov posadke.

Kaj za Ruse pomeni izguba Moskve?

Izguba ladje Moskva ima lahko največji učinek na rusko moralo. Moskva je bila kot vodilna ladja ruske črnomorske flote eno njenih najbolj vidnih sredstev v vojni v Ukrajini. Čeprav Rusija skrbno upravlja novice o vojni v Rusiji, bo težko skriti nenadno odsotnost tako velike ladje. In njena izguba bo povzročila dvome o bojnih sposobnostih Rusije, ne glede na to, ali je bila to posledica sovražnikovih dejanj ali nesreče.

Moskva
PROFIMEDIA

“Obe razlagi za potop Moskve nakazujeta možne ruske pomanjkljivosti – bodisi slabo zračno obrambo bodisi neverjetno površne varnostne postopke in nadzor škode na vodilni ladji črnomorske flote,” so analitiki Mason Clark, Kateryna Stepanenko in George Barros z Inštituta za vojne študije (ISW) zapisali v svojem dnevnem poročanju.

Carl Schuster, nekdanji kapitan ameriške mornarice, je dejal, da so dvomi segli vse do Kremlja. “To sproža vprašanja o pomorski usposobljenosti 10 let po tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin napovedal, da bo obnovil zmogljivosti, moralo in strokovnost mornarice,” je dejal Schuster. “Zdi se, da mu ni uspelo izpolniti nobene svoje obljube za nobeno rusko vojaško službo,” je dejal Schuster in poudaril, da je Rusija utrpela težave tudi na kopnem.

Toda analitiki so razdeljeni, kakšen vpliv bo imel potop na rusko invazijo. Analitiki ISW vidijo v tem razmeroma majhen udarec, češ da so ladjo večinoma uporabljali za napade z manevrirnimi raketami na ukrajinska logistična središča in letališča. Rusija ima kopenske sisteme in letala, ki zmorejo isto stvar, so dejali. Dodali pa so, da bi morala ruska mornarica premisliti o svojem delovanju – če bi bila potopitev res posledica ukrajinske rakete – da bi morda premaknila ladje dlje od ukrajinskega ozemlja in prilagodila svojo zračno obrambo.

Tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby je v Washingtonu dejal, da je bila glavna naloga ladje Moskva zračna obramba ruskih sil v Črnem morju. “To bo zagotovo vplivalo na zmogljivost v bližnji prihodnosti,” je novinarjem povedal Kirby.

Lekcija za Kitajsko?

Analitiki pravijo, da bodo potopitev skrbno preučili v vzhodni Aziji, še posebej če bo potrjeno, da so vojno ladjo zadele ukrajinske rakete. Analitiki bodo iskali zlasti kakršnokoli informacijo za morebiten vojaški konflikt, ki vključuje demokratični Tajvan – otok, za katerega vladajoča komunistična stranka v Pekingu trdi, da je del kitajskega ozemlja. Peking ni izključil uporabe sile za pridobitev nadzora nad Tajvanom, kar je povzročilo napetosti z ZDA, ki se zavezujejo, da bodo otoku zagotovile obrambno orožje.

Timothy Heath, višji mednarodni obrambni raziskovalec pri možganskem trustu RAND Corp., je dejal, da bo napad na ladjo Moskva tako Kitajski kot ZDA potrdil “ranljivost površinskih ladij” v kateremkoli morebitnem vojaškem spopadu. Heath je dejal, da bi v takem scenariju ameriška mornarica želela zadržati svoje površinske ladje daleč izven dosega protiladijskih raket, ki jih je Peking nabral na celinski Kitajski.

Kitajska bi se po drugi strani zavedala, da je Tajvan nabavil poceni protiladijske rakete, podobne tistim, za katere Ukrajina trdi, da so zadeli Moskvo, so povedali Heath in drugi. Zaradi tega “kakršnakoli potencialna invazija na Tajvan ostaja izjemno tvegana misija”, je dejal Heath.

Toda nekateri analitiki menijo, da ima potop ladje Moskva omejen pomen za razmere v vzhodni Aziji. Thomas Shugart, nekdanji poveljnik podmorniške ameriške mornarice, ki je zdaj analitik v Centru za novo ameriško varnost, je dejal, da je med situacijama preveč razlik. “Sistemi zračne obrambe ladje Moskva niso v isti ligi kot modernejši sistemi Aegis na rušilcih ameriške mornarice, ukrajinske protiladijske rakete pa niso tako dobre kot kitajske,” je dejal Shugart. In vojaške ladje iz sovjetske dobe, kot je Moskva, so bile običajno “znane po svojih ofenzivnih udarcih, ne po svojih obrambnih sistemih ali nadzoru škode”, je še dodal.

Avtor: Brad Lendon/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje