Analiza: ruski vojski proti Ukrajini ne gre po načrtih

Svet 01. Mar 202208:51 > 14:38
ruski tank
PROFIMEDIA

Ameriški časnik Washington Post v analizi dosedanjega poteka ruske vojne proti Ukrajini ugotavlja, da zadeve ne gredo po načrtih Moskve, čeprav se bo Rusija verjetno skušala prilagoditi. Vendar trenutno kaže, da bo zaradi krčevitega odpora Ukrajincev Moskva obtičala v podaljšanem konfliktu.

Družabni mediji tokrat delajo proti Rusiji, ki ne objavlja podob in komentarjev o poteku vojne, zato pa jih toliko bolj izkorišča Ukrajina s posnetki uničenih kolon ruskih tankov in oklepnikov ter sestreljenih letal in helikopterjev, pa tudi z objavami ujetih ruskih vojakov, ugotavljajo. Washington Post piše, da so ruske kolone in enote obtičale globoko na ukrajinskem ozemlju brez logistične podpore. Ukrajinci jih obkolijo in uničijo, ruska vozila pa ostajajo brez bencina.

Rusiji si v štirih dneh prav tako ni uspelo zagotoviti zračne premoči nad Ukrajino, čeprav ima za ZDA druge največje letalske sile na svetu. Poleg tega ji v štirih dneh vojne ni uspelo zavzeti nobenega pomembnejšega mesta. V nedeljo so jih Ukrajinci pregnali iz Harkova, ofenziva proti Kijevu pa je obtičala v predmestju Irpin, kjer posnetki kažejo zgorele tanke in druga vozila in ukrajinske vojake, ki pobirajo orožje s trupel ruskih vojakov.

Rusija je v nedeljo priznala, da je bilo nekaj izgub, ampak menda veliko manj kot na ukrajinski strani, vendar pa tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Igor Konašenkov trditve ni podkrepil s podatki.

“Rusija je svetu dejansko pokazala, da ni tako močna, kot smo mislili”

Ameriški vojaški analitiki menijo, da je še prezgodaj za sklepe o tem, kam bo šla vojna, Rusi pa se lahko še prilagodijo. Jasno pa je, da se je stava ruskega predsednika Vladimirja Putina na hiter prevzem Ukrajine izjalovila. “Rusija je svetu dejansko pokazala, da ni tako močna, kot smo mislili. To povečuje samozavest Nata. Ne kažejo se kot vojska supersile, ampak razkrivajo velike pomanjkljivosti,” je ocenil predsednik oddelka za študije urbanih vojn pri Inštitutu za moderno vojskovanje ameriške vojaške akademije John Spencer.

Rob Lee iz Inštituta za raziskave zunanje politike in nekdanji marinec pa opozarja, da ima Rusija veliko večjo in bolje oboroženo vojsko, in če se bo prilagodila in povečala pritisk, se Ukrajini po njegovi oceni ne obeta nič dobrega. Rusi so bili doslej tudi precej bolj zadržani, kot so bili na primer v spopadih v Siriji ali Čečeniji. Za zdaj se vzdržujejo intenzivnega bombardiranja civilnih območij in popolnega uničevanja mest, kot so počeli leta 2016 v Alepu v Siriji in v Groznem leta 1999, še menijo ameriški analitiki.