Aretirali nečakinjo ajatole Hameneja. “Iranci so v boju za svobodo ostali sami”

Svet 27. Nov 202216:32
Ali Hamenej
Office of the Iranian Supreme Leader/WANA (West Asia News Agency)/REUTERS

Farideh Moradhani, nečakinja vrhovnega verskega voditelja v Iranu, ajatole Alija Hameneja, je oblasti tujih držav pozvala, naj zaradi nasilnega zatiranja protestnikov, ki se na iranskih ulicah zbirajo po smrti 22-letne Kurdinje Mashe Amini, pretrgajo vezi s Teheranom. Farideh Moradhani je borka za človekove pravice in je hčerka Hameneje sestre. Po navedbah njenega brata so jo v Iranu aretirali pred nekaj dnevi.

Iranske oblasti so aretirale nečakinjo vrhovnega vodje ajatole Alija Hameneja Farideh Moradhani, potem ko je objavila videoposnetek, v katerem je oblasti pod vodstvom njenega strica opisala kot “morilski režim, ki ubija otroke”. Njen brat Mahmud Moradhani je na Twitterju zapisal, da so jo aretirali v sredo, ko je na poziv prišla v urad tožilca.

Farideh Moradhani prihaja iz veje družine, ki je v preteklosti že nasprotovala iranskemu klerikalnemu vodstvu, tudi sama je bila v državi že zaprta.

V soboto je njen brat na YouTubu in Twitterju objavil videoposnetek, v katerem je obsodila “jasno in očitno zatiranje” Irancev in kritizirala počasen odziv mednarodne skupnosti. “Ta režim ni zvest nobenemu od svojih verskih načel in ne pozna nobenega zakona ali pravila, razen sile in ohranjanja svoje moči na vse mogoče načine,” je poudarila Moradhani. V videoposnetku se je prav tako pritožila, da so sankcije, uvedene proti režimu zaradi zatiranja protestov, “smešne”. Ob tem je opozorila, da so Iranci ostali sami v svojem boju za svobodo.

Aktivistka Moradhani je hčerka Hamenejeve sestre Badri, ki se je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja razšla z družino in na vrhuncu vojne z Irakom pobegnila v to državo. Pridružila se je svojemu možu, disidentskemu kleriku Aliju Tehraniju.

Po podatkih visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice je bilo zaradi protestov, ki so se začeli po smrti Mahse Amini, aretiranih približno 14.000 ljudi. Po podatkih organizacije za človekove pravice Iran Human Rights (IHR) s sedežem na Norveškem je bilo med zatiranjem protestov ubitih najmanj 416 ljudi, od tega 51 otrok. Aktivistična tiskovna agencija HRANA medtem poroča, da je bilo ubitih 450 protestnikov, vključno s 63 mladoletniki, ter 60 pripadnikov iranskih varnostnih sil. Po njihovih podatkih so v zadnjem valu protivladnih protestov priprli 18.173 protestnikov.

Ajatola Hamenej je sicer v soboto na posebnem srečanju pohvalil prostovoljno paramilitarno grupacijo Basij, katere pripadniki da “žrtvujejo svoja življenja v izgredih”, je v soboto poročala tiskovna agencija Reuters.

Iran, Hamenej
Office of the Iranian Supreme Leader/WANA (West Asia News Agency)/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar