Assange bo nastopil v Strasbourgu, to bo njegov prvi javni govor

Svet 25. Sep 202414:02 1 komentar
Julian Assange (Foto: Kim Hong-Ji/REUTERS)

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange bo prihodnji torek prišel v Strasbourg, kjer naj bi nagovoril Svet Evrope, je danes sporočila njegova nevladna organizacija. Assange bo tako javno spregovoril prvič, odkar je bil junija izpuščen iz zapora v Veliki Britaniji.

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange bo 1. oktobra iz rodne Avstralije odpotoval v Strasbourg, da bi pričal pred odborom za pravne zadeve in človekove pravice Parlamentarne skupščine Sveta Evrope, ki preiskuje njegov primer, je na družbenem omrežju X objavil WikiLeaks.

Do njegovega nastopa pred odborom prihaja po objavi preiskovalnega poročila v zvezi s primerom Assangea, ki se osredotoča na posledice njegovega pridržanja in njegove širše učinke na človekove pravice, zlasti svobodo novinarstva, so še zapisali.

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope naj bi o poročilu razpravljala 2. oktobra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nastop ustanovitelja WikiLeaksa pred odborom za pravne zadeve bo Assangeevo prvo uradno pričanje v zvezi z njegovim primerom po aretaciji v Veliki Britaniji leta 2019, ko je nato pristal v strogo varovanem zaporu na obrobju Londona, kjer se je boril proti izročitvi v ZDA zaradi obtožb glede objave več sto tisoč zaupnih dokumentov ameriške vlade iz leta 2010.

Konec junija letos so ga izpustili iz zapora, potem ko je v skladu z dogovorom z ameriškimi pravosodnimi organi priznal krivdo v eni točki obtožnice, povezani z zakonom o vohunjenju.

53-letni aktivist od takrat ni javno komentiral svojega primera ali let, ki jih je preživel za zapahi. Iz WikiLeaksa so v sporočilu zapisali še, da Julian Assange po izpustitvi iz zapora še vedno okreva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje