Avstralija ponudila zatočišče državljanom otoške države, ki ji grozi izginotje

Svet 10. Nov 202310:07 0 komentarjev
Tuvalu
Tuvalu (Foto: PROFIMEDIA)

Dvigajoča se gladina morja, ki je posledica podnebnih sprememb, vse bolj grozi, da bo pod seboj pokopala Tuvalu. Septembra je parlament te otoške države v ustavo zapisal, da bo Tuvalu ohranil državnost, tudi če bo ostal brez fizičnega ozemlja. Vsaj del prebivalcev, ki jih bo okoljska kriza pregnala z domov, bo lahko zatočišče poiskal v Avstraliji.

Avstralija bo prebivalcem Tuvaluja, ki bodo morali zaradi podnebne krize zapustiti svoje domove, ponudila zatočišče. Kot poroča BBC, bo ogroženim prebivalcem te države letno na voljo do 280 viz, s katerimi bodo lahko v Avstraliji študirali, delali in živeli.

Avstralija je tako prvič v zgodovini tujim državljanom ponudila bivanje na svojem ozemlju zaradi nevarnosti podnebnih sprememb.

Državo Tuvalu, ki šteje okoli 11.200 prebivalcev, sestavlja več nizkih atolov v Pacifiku in je zaradi naraščajoče gladine morja ena najbolj ogroženih držav. Kako ogrožena je država, kaže tudi septembrska posodobitev ustave. Vanjo so zapisali, da bo Tuvalu ohranil državnost, tudi če bi zaradi posledic podnebnih sprememb ostal brez fizičnega ozemlja.

Visoka gladina morja na Tuvaluju
Naraslo morje tik pod hišami na Tuvaluju (Foto: PROFIMEDIA)

Poleg zatočišča bo Avstralija ogroženi državi tudi drugače pomagala v boju proti podnebnim spremembam. Tako bo Tuvaluju namenila dobrih deset milijonov evrov in s tem financirala umetno povečanje otoka.

Sporazum med državama pa se ne dotika zgolj okoljske krize, ampak tudi obrambne politike. Kot piše BBC, se je Avstralija zavezala, da bo pacifiško državo branila pred vojaško agresijo, Tuvalu pa brez njene odobritve ne bo sklepal obrambnih dogovorov z nobeno drugo državo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!