Avstralija zavrnila ladjo s Teslinimi avtomobili: “Katastrofa”

Svet 16. Jan 202413:12 3 komentarji
Avstralija vrnila ladjo, ki je prevažala Tesline avtomobile
Foto: PROFIMEDIA

Avstralske oblasti so ladjo za prevoz avtomobilov poslale nazaj na Kitajsko, ker so na njej odkrili smrdljive žuželke, ki so razširjene tudi v Sloveniji.

Ladja Glovis Caravel, na katero se lahko vkrca 6.697 avtomobilov, je prejšnji teden prispela do šanghajskega terminala Nangang, potem ko ji je avstralsko ministrstvo za kmetijstvo, ribištvo in gozdarstvo ukazalo, naj se zaradi “biološke nevarnosti vrne na Kitajsko”, je povedal Dan Nash iz svetovalnega podjetja VesselsValue.

Nash je opozoril, da je zaradi tega ladja izgubila 72 dni plovbe, od tega je kar 62 dni čakala v Avstraliji. Kot piše portal TradeWinds, je to nepričakovano zadržanost Nash označil za “katastrofo”.

Britanski časnik Daily Mail poroča, da je ladja prevažala nove avtomobile Tesla. Ladja je od 22. oktobra krožila ob Brisbanu v Queenslandu, saj je posadka skušala izvesti postopek dezinfekcije.

Avstralsko ministrstvo je sporočilo, da so bila na krovu odkrita številna biološka tveganja, med drugim izbruh smrdljivcev, kot poljudno rečemo ščitastim stenicam, ki so razširjene tudi v Sloveniji.

Ta žuželka predstavlja “veliko grožnjo avstralskim rastlinam in okolju zaradi škode, ki jo lahko povzroči kmetijskim pridelkom, sadnemu in okrasnemu drevju”, je še navedlo ministrstvo.

Iščejo rešitve

Kot poroča Daily Mail, naj bi iz Tesle kupcem vozil sporočili, da se mora ladja Glovis Caravel vrniti v Šanghaj zaradi “dodatne obdelave pred ponovnim vstopom v pristanišče v Avstraliji”.

“Aktivno preučujemo vse razpoložljive možnosti, da bi model Y čim prej prišel do vas,” so še zapisali pri Tesli.

Ladja je v lasti podjetja Ray Car Car Carriers z otoka Man.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje