Avstrija viša kazni: zaradi prehitre vožnje lahko ostanete celo brez avtomobila

Svet 06. Jan 202405:50 0 komentarjev
Prehitra vožnja v Avstriji: kakšne so kazni
Foto: PROFIMEDIA

Avstrija, kamor se vozi veliko Slovencev, bo z marcem močno zaostrila kazni zaradi prehitre vožnje. Za tiste z "najtežjo nogo" je predviden celo trajen odvzem avtomobila, ki ga bodo Avstrijci nato prodali na dražbi.

Marca letos bodo v Avstriji začele veljati precej strožje kazni za voznike, ki jih bodo ujeli pri prehitri vožnji.

Kdor bo v naselju prekoračil hitrost za več kot 80 kilometrov na uro, izven naselja pa za več kot 90 kilometrov na uro, ga lahko doleti celo trajen odvzem avtomobila, ki ga bodo Avstrijci nato prodali na dražbi. “Po prekoračitvi določene hitrosti avto dobesedno postane orožje in temu bomo zdaj naredili konec,” je ob sprejetju strožjega zakona za prometne prekrškarje dejala pristojna avstrijska ministrica za podnebje in promet Leonore Gewessler.

To pa ni edini predvideni ukrep odvzema vašega avtomobila, če boste v Avstriji vozili prehitro. Kdor bo v naselju prekoračil hitrost za več kot 60 kilometrov na uro, izven naselja pa za več kot 70 kilometrov na uro, mu bodo na kraju samem avtomobil odvzeli za dva tedna.

Za preostale prekoračitve hitrosti ostajajo v veljavi denarne kazni. Če boste prekoračili hitrost za manj kot 20 kilometrov na uro, boste plačali med 30 in 70 evrov kazni. Če jo boste prekoračili do 40 kilometrov na uro, lahko računate na denarno kazen med 60 in 120 evri.

Če pa boste hitrost prekoračili za več kot 40 kilometrov na uro, se to že razume kot večja prekoračitev hitrosti, policisti pa vam bodo v tem primeru lahko napisali kazen vse tja do 2.100 evrov, prav tako vam bodo lahko začasno odvzeli vozniško dovoljenje.

Za primerjavo preberite, kakšne so prometne kazni v Sloveniji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!