Avstrija sprejela strožjo protikorupcijsko zakonodajo. Kaj prinaša?

Svet 07. Jul 202318:10 0 komentarjev
Avstrijski parlament, Avstrija, parlament
Svobodnjaška stranka prepričljivo vodi v anketah javnega mnenja. (Foto: PROFIMEDIA)

Po korupcijskih škandalih so v Avstriji sprejeli strožjo protikorupcijsko zakonodajo, ki bo začela veljati s 1. septembrom. Kazenski postopek v prihodnje grozi tudi politikom in javnim uslužbencem, ko se še v vlogi kandidatov, denimo pred volitvami, potegujejo za položaj in obljubljajo donacije v zameno za izvolitev.

Spodnji dom avstrijskega parlamenta je po korupcijskih škandalih v Avstriji danes sprejel strožjo protikorupcijsko zakonodajo.

Ta bo začela veljati 1. septembra, med drugim pa prinaša kazni za kupovanje mandatov in za obljubljanje donacij v zameno za izvolitev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pridobitev mandata z denarjem ali drugimi donacijami bo po novem kaznivo dejanje, za katero bo predvidena zaporna kazen. V strankah, ki bi sprejele donacije v zameno za javno funkcijo, bodo v skladu z novo zakonodajo kazensko preganjali odgovorne za sestavo kandidatnih list, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kazenski postopek v prihodnje grozi tudi politikom in javnim uslužbencem, ko se še v vlogi kandidatov, denimo pred volitvami, potegujejo za položaj in obljubljajo donacije v zameno za izvolitev.

Kaznivo bo tudi, če bo posameznik sprejel denar ali ugodnosti ter v zameno obljubil usluge na uradnem položaju. Storilca bo kazen doletela takoj po nastopu mandata, ne glede na to, ali je že opravil uslugo, za katero je prejel plačilo ali drugo korist. To velja za vse, ki so na položaj izvoljeni, na primer člani zveznega ali deželnega parlamenta, pa tudi tiste na položajih, za katere je nujen postopek prijave ali izbire.

“S tem se bo korupcija v prihodnosti učinkovito ustavila,” je vlada zapisala v izjavi o novem zakonu, ki uvaja tudi višje kazni za kazniva dejanja, povezana s podkupovanjem.

Po ocenah kritikov spremembe zakonodaje niso dovolj obsežne. Organizacija Transparency International je pozdravila dejstvo, da se je v Avstriji na tem področju končno nekaj premaknilo, a opozorila, da reforma ni izpolnila pričakovanj. Tako je denimo še vedno mogoče donirati sredstva organizaciji, ki je blizu nosilcu funkcije, v zameno za usluge, so navedli v organizaciji.

Avstrija je protikorupcijsko zakonodajo zaostrila po aferi Ibiza, ki je leta 2019 pretresla avstrijsko politiko ter odnesla koalicijsko vlado med ljudsko stranko (ÖVP) in svobodnjaki (FPÖ). Ta afera je zamajala ugled politike v državi in privedla do odstopa takratnega kanclerja Sebastiana Kurza, ki je veljal za čudežnega dečka avstrijske politike. Preiskava afere, poimenovane po videoposnetku, posnetem na španskem letoviškem otoku Ibiza, je razkrila tesne povezave med najvišjimi avstrijskimi politiki, poslovneži in mediji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!