Avstrija po aferi Ibiza v boj proti korupciji, predvsem proti kupovanju mandatov

Svet 12. Jan 202316:00 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Zatem ko je naše severne sosede pretresla politična afera Ibiza, sedaj zaostrujejo boj proti korupciji. Avstrijska vlada tako pripravila nov zakonodajni sveženj, katerega osrednji del se nanaša predvsem na prepoved kupovanja mandatov.

Avstrija po politični aferi Ibiza zaostruje boj proti korupciji. V ta namen je vlada pripravila nov zakonodajni sveženj, katerega osrednji del se nanaša na prepoved kupovanja mandatov. Avstrijska ministrica za ustavne zadeve Karoline Edtstadler je predlagano protikorupcijsko zakonodajo označila za najstrožjo na svetu.

Glavna točka predloga za zaostritev kazenske zakonodaje o korupciji, ki jo je danes predstavila vlada, je prepoved kupovanja mandatov. Pridobitev mandata z denarjem ali drugimi donacijami bo kaznivo dejanje in bo veljalo enako za vse morebitne vpletene, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Postopek v prihodnje grozi tudi politikom in javnim uslužbencem, ko se še v vlogi kandidatov, denimo pred volitvami, potegujejo za položaj in obljubljajo donacije v zameno, če bodo izvoljeni. Gre za primer “predhodne korupcije”, je ob predstavitvi svežnja dejala pravosodna ministrica Alma Zadić. Strožja pravila bodo veljala tudi za društva, ki imajo stike s politiki. Konkretno gre za primere, v katerih naj bi skušali kupiti naklonjenost politikov, vendar pa denar ne gre neposredno njim, temveč neprofitnemu društvu.

Zvišale se bodo tudi kazni za hudo korupcijo nad 300.000 evrov podkupnine. V primeru podkupovanja in podkupljivosti je najvišja zagrožena kazen 15 let zapora.

Alma Zadić in Karoline Edtstadler. (Foto: PROFIMEDIA)

Tako ministrica Zadić kot tudi Edtstadler sta ob predstavitvi svežnja, ki bo šel sedaj v presojo, izrazili zadovoljstvo. Zadić je na skupni novinarski konferenci spomnila na afero Ibiza, ki je leta 2019 pretresla avstrijsko politiko ter odnesla koalicijsko vlado med ljudsko stranko (ÖVP) in svobodnjaki (FPÖ). Korupcija je strup za demokracijo in škodi tudi institucijam, je zatrdila.

Preberite še: Avstrijski Wunderwuzzi, ki mu grozi zatožna klop

Edtstadler pa je poudarila, da so predlagana pravila, kot je denimo prepoved kupovanja mandatov, edinstveni. “Oblikujemo najstrožji protikorupcijski zakon na svetu,” je dejala. Ustvarjamo vzdušje, ki dejansko spodbuja delovanje z integriteto in čisto politiko, je prepričana ministrica.

Afera Ibiza je dodobra zamajala ugled politike v državi in privedla do odstopa takratnega kanclerja Sebastiana Kurza, ki je veljal za čudežnega dečka avstrijske politike. Med preiskavo afere, poimenovane po videoposnetku, posnetem na španskem letoviškem otoku Ibiza, so se razkrile tesne povezave med najvišjimi avstrijskimi politiki, poslovneži in mediji.

sebastian kurz, nekdanji avstrijski kancler
Leonhard Foeger/REUTERS

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je po razkritjih v povezavi s korupcijsko afero pred časom pozval k obsežni reformi politične kulture v državi. Očitke o korupciji je označil za škodljive za demokracijo in pozval k povrnitvi zaupanja.

Preberite še: Pred velikim pokom zaradi 454 strani tajnega pričanja Kurzevega pribočnika

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!