Avstrijska ljudska stranka Karlu Nehammerju po volitvah izrekla zaupnico

Svet 01. Okt 202414:09 > 15:42 0 komentarjev
Karl Nehammer
Foto: PROFIMEDIA

Po tem, ko je Avstrijska ljudska stranka na nedeljskih parlamentarnih volitvah zasedla drugo mesto za skrajno desnimi svobodnjaki, je njen vodja in avstrijski kancler Karl Nehammer danes prestal glasovanje o zaupnici.

Avstrijska ljudska stranka (ÖVP) je danes izglasovala zaupnico svojemu vodji in kanclerju Karlu Nehammerju, je sporočilo vodstvo stranke. Glasovanje je predlagal Nehammer, potem ko je stranka na parlamentarnih volitvah zasedla drugo mesto. Nehammer je tudi izrazil željo, da bi mandat za sestavo vlade prejel vodja svobodnjakov (FPÖ) Herbert Kickl.

Vodstvo stranke je Nehammerju zaupnico izreklo soglasno, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA javil tiskovni predstavnik stranke. Ta danes razpravlja še o izidu parlamentarnih volitev in nadaljnjem ravnanju. Pri vprašanju pogovorov o sestavi bodoče koalicije je po mnenju glavarja Zgornje Avstrije Thomasa Stelzerja trenutno žogica na strani drugih.

Nehammer si medtem želi, da bi mandat za sestavo vlade prejel vodja FPÖ Herbert Kickl. “Po mojem mnenju je dobra tradicija, da tisti, ki zmaga na volitvah, dobi tudi mandat,” je dejal. Dodal je še, da si Avstrijci zaslužijo stabilno vlado, ki se bo lahko spopadla z novimi izzivi in oblikovala prihodnost te države.

Na volitvah minuli konec tedna so zgodovinski uspeh dosegli svobodnjaki, ki so zmagali z 28,9 odstotka glasov. Ljudska stranka jim sledi s 26,3-odstotno podporo. Tretjeuvrščeni socialdemokrati (SPÖ) so zbrali 21,1 odstotka glasov, v parlament pa so se uvrstili še liberalni Neos z 9,1 in Zeleni z 8,2 odstotka podpore.

Obeta se težavno sestavljanje koalicije in ni še jasno, komu bo predsednik Alexander Van der Bellen podelil mandat za oblikovanje vlade. Stališče ljudske stranke, da ne bodo sodelovali z vodjo FPÖ Herbertom Kicklom, pa glede na današnje poročanje agencije APA ostaja nespremenjeno.

Avstrijski analitiki najpogosteje omenjajo možnost koalicije med ÖVP in FPÖ, pa tudi prve tristrankarske koalicije v zgodovini Avstrije, v kateri bi bili ÖVP, SPÖ in še Neos ali Zeleni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!