Avstrijski par na Jadranu kupil hišo iz sanj, naletel pa na sosede iz nočne more

Magazin 19. Feb 202407:41 6 komentarjev
Kali na otoku Ugljan
Foto: PROFIMEDIA

Avstrijski par, ki je želel svojo upokojitev preživeti v hiški na Jadranu, je po nakupu novega doma naletel na sosede iz nočne more. Ne le, da je dvorišču zakoncev zrasla črna gradnja, zgorel je tudi njun avto, mačko pa so jima zastrupili.

61-letna Anita in 71-letni Gottfried, ki sicer prihajata iz avstrijske Štajerske, sta želela upokojitev preživeti na Hrvaškem, in sicer na Jadranskem morju. Varčevala sta za svojo sanjsko hišo, nato pa sta jo poleti 2019 tudi odkrila in kupila na otoku Ugljan v občini Kali.

Svoj dragulj sta prvič po nakupu videla leta 2020 zaradi pandemije covida-19, nato pa je sledil šok. “Zaradi korone nisva mogla na Hrvaško. Ko sva bila tam, je dobesedno pred našimi vrati zrasla gradnja na črno,” je za Kleine Zeitung povedal Gottfried.

Njuna soseda nelegalne objekte oddaja turistom, ki uporabljajo posest para, da pridejo do plaže. Občina se zaveda okoliščin, a je nemočna, je povedal župan Bruno Mišlov. Zakonca sta nastali položaj skušala rešiti z mirnim pogovorom, ki pa se ni obnesel. Sosedi so z njima tudi fizično obračunali, spomladi 2022 so Avstrijcu zažgali avto, lani pozimi pa zastrupili njuno mačko.

Par je zdaj proti sosedom iz nočne more sprožil vsa pravna sredstva. Doslej je znano, da so ti nezakonito zgrajene objekte poskušali legalizirati tako, da so jih prijavili pristojnemu uradu v Zadru za preureditev v gradbena zemljišča. Po posredovanju občine je bila zadeva umaknjena.

Razočarani par je dejal, da bi zdaj marsikaj naredila drugače, čeprav sama nista naredila nič narobe. “Ne vemo, kaj se bo zgodilo,” sta sklenila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje