Avstrijski parlament bo vodil član svobodnjakov

Svet 24. Okt 202418:24 0 komentarjev
Walter Rosenkranz
Foto: PROFIMEDIA

Avstrijski poslanci so na današnjem ustanovnem zasedanju za predsednika parlamenta prvič izvolili člana skrajno desnih svobodnjakov (FPÖ), ki so slavili na septembrskih parlamentarnih volitvah.

Položaj bo zasedel Walter Rosenkranz, sicer odvetnik, dolgoletni poslanec in nekdanji predsedniški kandidat.

Za Rosenkranza je glasovalo 100 od 183 poslancev, pri čemer jih je le 162 oddalo veljavne glasove. Rosenkranz je tako postal prvi predsednik parlamenta iz vrst FPÖ, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Odhajajoči predsednik parlamenta Wolfgang Sobotka je na zasedanju dejal, da zapušča svoj položaj “ne z melanholijo, ampak z veliko hvaležnostjo” ter opozoril na slabitev liberalne demokracije v državi in ponovni vzpon antisemitizma. Vodja FPÖ Herbert Kickl pa je pohvalil Rosenkranza za njegovo “zvestobo demokraciji, ustavi in vladavini prava”.

Do izbire Rosenkranza za predsednika parlamenta je sicer kritična judovska skupnost v državi, ki trdi, da se je v preteklosti poklonil nacističnim zločincem. Rosenkranz je bil deležen kritik tudi zaradi članstva v skrajno desni študentski skupini, znani po pangermanskem nacionalizmu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na parlamentarnih volitvah v Avstriji konec septembra so slavili svobodnjaki, ki imajo v 183-članskem parlamentu 57 sedežev. Ljudska stranka (ÖVP) jih ima 51, socialdemokrati (SPÖ) 41, liberalni Neos 18, Zeleni pa 16.

Kljub zmagi svobodnjakov na volitvah je avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen mandat za sestavo vlade v torek podelil vodji ÖVP Karlu Nehammerju, saj FPÖ ni našla koalicijskega partnerja.

V petek bo ljudska stranka začela koalicijska pogajanja s socialdemokrati. Nehammer je sicer nakazal odprtost za tristrankarsko koalicijo in se bo v petek srečal tudi z vodji Neosa in Zelenih.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!