Avstrijski vojak, večkrat opažen v nacistični uniformi, ostaja v vojski

Svet 13. Okt 202220:33 2 komentarja
nacizem, uniforma, nacistična uniforma
PROFIMEDIA

Primer podčastnika v avstrijski vojski, ki so ga večkrat slikali v nacistični uniformi, je danes v Avstriji sprožil val ogorčenja, saj je moški obdržal zaposlitev v vojski. Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je dogodek ostro obsodil in dejal, da poveličevanje nacizma nima prostora v avstrijskih institucijah in družbi.

Po poročanju avstrijskega časnika Kurier, ki ga je povzela avstrijska tiskovna agencija APA, je podčastnik iz avstrijske Koroške prek spleta naročil uniformo, oznake s svastiko in nacistične zastave. Z njimi si je hotel sestaviti uniformo, podobno tistim, ki so jih nosile zloglasne enote SS.

Na družbenih medijih so se nato pojavile fotografije, na katerih je mlajši častnik vsaj petkrat nosil uniformo, nosil pa je tudi čelado z vidno svastiko.

Prav tako naj bi ga vojaki opazili, kako je v menzi športnega kluba, na nogometnem igrišču in v vojašnici dvigoval roko v nacistični pozdrav.

Po poročanju časnika so podčastniku sodili, obsojen je bil na deset mesecev pogojne kazni, dobil je tudi denarno kazen v višini 4.968 evrov.

Ministrica za obrambo Klaudia Tanner je dejala, da gre pri nošnji uniform nacističnih enot SS za “neverjetno zlorabo” vojaškega poklica. Kljub temu vojska podčastnika ni odpustila, temveč so ga po lastnih navedbah “nemudoma premestili na nevojaško delovno mesto”.

Ogorčenje so izrazili v opozicijskih socialdemokratih, tiskovni predstavnik liberalnega zavezništva Neos Douglas Hoyos pa je dejal, da “za neonaciste ni prostora v avstrijski vojski”. Dodal je, da ministrstvo za obrambo ne more vedno prelagati odgovornosti na kazenska sodišča, ampak mora končno odločno ukrepati. “Če zakon tega ne dopušča, ga je pač treba spremeniti,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje