Presunljive fotografije: nekdaj krasne balkanske reke preplavili odpadki

Svet 20. Feb 202217:32 > 21:27 0 komentarjev
Reka
N1

Balkanske reke so zelo onesnažene. Razlog za to je tudi razmišljanje ljudi, da bo voda odnesla vse, kar vanjo odvržejo, v obsežnem prispevku navaja N1 Srbija.

Reke v Srbiji, Bosni in Hercegovini (BiH) in Črni gori so na določenih predelih zelo onesnažene. Po njih plava ogromno smeti in kar lahko vidimo, je odsev sodobnega človeka, v poglobljenem prispevku o onesnaženosti balkanskih rek zapiše N1 Srbija.

Med rekami na Balkanu, ki so zelo onesnažene, je reka Lim. Reka je nekdaj veljala za eno od najčistejših rek Srbije, danes pa jo kazijo fekalije, kemikalije in tone smeti, piše N1 Srbija in dodaja, da so za reko zelo problematične divje deponije.

“Predvsem nemarnost državljanov predstavlja velik problem v celotni zgodbi. Grozno je, kaj vse ljudje mečejo v Lim. Mečejo razne smeti, mrtvo živino, pločevinaste zaboje, gradbene odpadke. Na žalost ljudje verjamejo, da bo voda vse, kar vanjo odvržejo, odnesla daleč,” je komentiral asistent katedre za ekologijo na beograjski Fakulteti za politične vede Marko Vujić.

Eko center Višegrad
Eko centar Višegrad

Problem onesnaženosti Lima je mednaroden, reka namreč teče skozi Srbijo, Črno goro in BiH.

Velik problem predstavlja tudi onesnaženje na reki Drini, ki razmejuje BiH in Srbijo, še poroča N1 Srbija. V Drini se ne zbira le tisto, kar ljudje odvržejo neposredno vanjo, temveč tudi nesnaga, ki se znajde v pritokih te reke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!