Bankrotirana Šrilanka gori: predsednik bo odstopil naslednji teden

Svet 09. Jul 202211:42 > 21:05 1 komentar

Šrilanški predsednik Gotabaya Rajapaksa je po celodnevnih demonstracijah v prestolnici Kolombo, med katerimi je jezna množica vdrla v njegovo rezidenco in urad, napovedal, da bo 13. julija odstopil s položaja. Pred njim je odstopil premier Ranil Wickremesinghe. Medtem na tisoče ljudi v prestolnici protestira proti najhujši gospodarski krizi otoške države v sodobni zgodovini.

22 milijonov prebivalcev Šrilanke že več mesecev trpi zaradi skokovite inflacije in dolgotrajnih prekinitev dobave električne energije, potem ko je vladi zmanjkalo tujih valut za uvoz življenjsko pomembnega blaga. V državi je skoraj povsem zmanjkalo bencina in dizelskega goriva, zato je bilo zaradi varčevanja z omejenimi zalogami goriva odrejeno zaprtje najpomembnejših vladnih uradov in šol. Premier Ranil Wickremesinghe je 5. julija naznanil, da je država bankrotirala. Danes pa so protestniki vdrli v rezidenco predsednika Gotabaya Rajapaksa.

Po celodnevnih protestih je predsednik Rajapaksa napovedal, da bo 13. julija odstopil s položaja. Njegovo odločitev je v televizijskem nagovoru naznanil predsednik parlamenta Mahinda Abeywardana. Njegov odstop prihaja po tem, ko so se množice protestnikov zbrale v prestolnici Šrilanke, da bi izrazile nezadovoljstvo zaradi hude gospodarske krize, ki pesti to otoško državo. Več sto protestnikov, nekateri med njimi z državno zastavo, so prav tako vstopili v predsedniško pisarno v bližnji zgradbi. Rajapakso krivijo za katastrofalno stanje v državi in ga že tri mesece pozivajo k odstopu.

Protesti na Šrilanki Protesti na Šrilanki
News Cutter via REUTERS
Protesti na Šrilanki Protesti na Šrilanki
News Cutter via Reuters
Protesti na Šrilanki Protesti na Šrilanki
REUTERS/Dinuka Liyanawatte
Protesti na Šrilanki Protesti na Šrilanki
REUTERS/Dinuka Liyanawatte
Protesti na Šrilanki Protesti na Šrilanki
REUTERS/Dinuka Liyanawatte
Protesti na Šrilanki Protesti na Šrilanki
REUTERS/Dinuka Liyanawatte

Videoposnetki, ki krožijo na družbenih omrežjih, kažejo protestnike, ki ob vdoru v rezidenco skandirajo “Gota, pojdi domov”. Ko se je množica zbrala pred vhodom v rezidenco, so čete, ki varujejo kompleks, streljale v zrak, da bi zadržale jezne protestnike, medtem ko so predsednika odpeljali na varno. Protestniki so se nato sprehajali v predsednikovi rezidenci, nekaterimi med njimi pa so celo skočili v bazen. Druge je videti, kako se smejijo in poležavajo v razkošnih spalnicah.

Pred stavbo pa je videti prevrnjene barikade. Varnostne sile so sicer skušale razgnati množico, ki je preplavila upravno okrožje Kolomba. Tri osebe so zaradi strelnih ran prepeljali v bolnišnico skupaj s še 36 ljudmi, ki so imeli težave z dihanjem zaradi uporabe solzivca, je povedala predstavnica osrednje bolnišnice v prestolnici. Dva ranjenca sta v kritičnem stanju, drugi pa so utrpeli lažje poškodbe, je za AP povedal uslužbenec nacionalne bolnišnice v Kolombu. V soboto je policija odpravila nočno policijsko uro zaradi obtožb o nezakonitosti in nasprotovanja opozicijskih politikov, kar je vodilo v to, da je prestolnico vstopilo še več tisoč protestnikov.

Večmesečni protesti se bližajo temu, da bodo spodnesli politično dinastijo Rajapaksa, ki Šrilanka vlada večji del zadnjih dveh desetletij. Prejšnji mesec je eden od bratov Rajapaksa odstopil s položaja predsednika vlade, pred tem pa sta s položajev v kabinetu odstopila še dva brata in nečak.

Pred napovedanim odstopom predsednika je odstopil tudi premier Wickremesinghe, potem ko so to zahtevale vodje parlamentarnih strank. Odstop obeh vodilnih mož Šrilanke je bila ena osrednjih zahtev demonstrantov. Wickremesinghe je položaj predsednika vlade prevzel maja in protesti so se začasno umirili v upanju, da bo lahko našel denar za nujne potrebe države, vendar ljudje zdaj zahtevajo tudi njegov odstop, češ da ni izpolnil svojih obljub. Ob dogajanju v predsedniški palači je sklical nujno sejo vlade in pozval k sklicu nujne seje parlamenta. Na seji vlade bodo razpravljali o morebitnem političnem vakuumu, ki bi nastopil ob predsednikovem umiku.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje