Begunce, rešene ob italijanski obali, bodo poslali v Albanijo

Svet 22. Feb 202411:37 0 komentarjev
albanski parlament
Foto: Florion Goga/REUTERS

Albanski parlament je danes ratificiral sporni migracijski dogovor z Italijo, po katerem bi prosilce za azil, rešene na morju, nastanili v dveh migrantskih centrih v Albaniji. Dogovor sta pred tem že potrdila oba domova italijanskega parlamenta.

Za dogovor je glasovalo 77 poslancev v 140-članskem albanskem parlamentu, opozicija pa je glasovanje bojkotirala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Dogovor o beguncih škoduje nacionalni varnosti, ozemeljski celovitosti in interesu javnosti,” je novinarjem po glasovanju dejal vodja desne opozicije Gazmend Bardhi.

Skladno z dogovorom, ki sta ga Rim in Tirana sklenila novembra lani, bi Italija v pristaniškem mestu Shengjin na severu Albanije zgradila sprejemni center za begunce, kjer bi obravnavala prošnje prosilcev za azil, rešenih na morju. V sprejemnem centru v vasi Gjader pa bi izvajali druge postopke. Oba centra, s katerima bi upravljala Italija, naj bi po uradnih ocenah sprejela do 3.000 beguncev na mesec.

S prvima centroma za identifikacijo in sprejem beguncev v drugi državi želi Italija po lastnih navedbah pospešiti obravnavo prošenj za azil ali morebitne repatriacije, medtem ko se sooča s povečanim številom prebežnikov preko Sredozemskega morja. Dogovor je sicer sprožil obsežne kritike opozicije in zagovornikov človekovih pravic tako v Italiji kot v Albaniji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!