Bela hiša: Iran je neposredno vpleten v konflikt v Ukrajini

Svet 21. Okt 202213:17 7 komentarjev
Kijev, Ukrajina
Napad s kamikaze dronom v Kijevu (PROFIMEDIA)

Bela hiša je sporočila, da je iransko vojaško osebje na polotoku Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014, urilo ruske vojake v uporabi dronov. Ti so bili uporabljeni tudi v napadih na Kijev. Iranski zunanji minister je medtem sporočil, da Teheran spoštuje "ozemeljsko celovitost" Ukrajine.

Dobava iranskih dronov Rusiji oziroma sodelovanje Rusije in Irana še naprej ostaja pod drobnogledom Zahoda. Potem ko je Evropska unija v četrtek uvedla sankcije zoper tri posameznike in eno pravno osebo, so iz Bele hiše sporočili, da naj bi iransko vojaško osebje obiskalo Krim, kjer naj bi ruski vojski pomagalo pri ciljanju civilne infrastrukture z droni, navaja CNN.

Iran, kot smo že pisali, Rusiji dobavlja tako imenovane kamikaze drone (drone Shahed-136). Iran je po navedbah Bele hiše Rusiji dobavil več deset tovrstnih dronov, najverjetneje pa naj bi se pošiljke nadaljevale tudi v prihodnje.

Po navedbah tiskovnega predstavnika ameriškega varnostnega sveta Johna Kirbyja prisotnost iranskega osebja na Krimu kaže na neposredno vpletenost Teherana v konflikt, navaja CNN, ki je sicer že pred tem poročal o iranski vojski na Krimu.

“Teheran zdaj na terenu neposredno sodeluje in dobavlja orožje, ki vpliva na civiliste in civilno infrastrukturo v Ukrajini, ki ubija civiliste in uničuje civilno infrastrukturo v Ukrajini,” je dejal Kirby. Po njegovih navedbah ZDA zdaj ne vidijo razloga, zakaj bi si še naprej prizadevale za pogajanja z Iranom o oživitvi iranskega jedrskega dogovora, navaja Reuters.

Telefonski pogovor Borrella in iranskega ministra

Iranski minister za zunanje zadeve Hosein Amir-Abdolahian je po navedbah ministrstva na Twitterju v telefonskem pogovoru z vodjo diplomacije Evropske unije Josepom Borrellom sicer povedal, da Iran spoštuje “ozemeljsko celovitost” Ukrajine. V objavi na družbenem omrežju je prav tako zapisal, da Iran “ne pošilja orožja stranema, ki se vojskujeta v Ukrajini, in si želi konca vojne”. Iransko ministrstvo ob tem ni zanikalo, da Teheran in Moskva sodelujeta na področju obrambe.

Po navedbah tiskovne agencije Reuters, ki se sklicuje na poročanje drugih tiskovnih agencij, naj bi Teheran danes Irancem svetoval, naj ne potujejo v Ukrajino, Irancem, ki v Ukrajini živijo, pa da zapustijo državo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje