Belorusija: Letalu Ryanaira z bombo grozil Hamas

Svet 24. Maj 202118:19 > 18:31 0 komentarjev
hamas, ryanair
Clodagh Kilcoyne/REUTERS

Iz beloruskega ministrstva za promet so danes sporočili, da so za preusmeritev letala krivi vojaki Hamasa. Vodja beloruskih zračnih sil pa trdi, da se je pilot letala sam odločil za pristanek v Minsku.

Beloruske oblasti so danes sporočile, da je potniškemu letalu družbe Ryanair, ki so ga v nedeljo prisilno preusmerile in je namesto v Vilni pristalo v Minsku, kjer so nato aretirali do oblasti kritičnega novinarja Romana Protaseviča, z bombo grozilo palestinsko gibanje Hamas.

“Vojaki Hamasa zahtevamo, da Izrael preneha z napadi na območje Gaze. Zahtevamo, da Evropska unija preneha podpirati Izrael (…). Na letalu je bomba. Če ne boste izpolnili naših zahtev, bo 23. maja eksplodirala nad Vilno,” je domnevno grožnjo po elektronski pošti prebral predstavnik beloruskega ministrstva za promet Artem Sikorski, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pilot naj bi se sam odločil za pristanek

Vodja beloruskih zračnih sil Igor Golub pa je danes sporočil, da se je pilot Ryanairovega letala z opozicijskim aktivistom na krovu samostojno odločil za pristanek v Minsku.

“Kapitan je odločitev sprejel brez vmešavanja od zunaj,” je dejal Golub novinarjem in dodal, da bi se letalo lahko odločilo tudi za pristanek v Ukrajini ali na Poljskem, poroča AFP.

Ryanairovo letalo, ki je bilo na poti iz grške prestolnice Atene v litovsko prestolnico Vilnius, so sicer v nedeljo prestregli beloruski lovci, zaradi česar je letalska družba po poročanju beloruskih medijev zaprosila za dovoljenje za pristanek. Po nekaterih drugih navedbah je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko odredil pristanek letala po obvestilu o bombi na letalu, kar se je kasneje izkazalo za lažno prijavo.

Iz Ryanaira so v nedeljo sporočili, da so posadko na letalu beloruske oblasti opozorile na morebitno varnostno grožnjo in letalo napotile na letališče v bližini Minska. Dodali so, da na letalu niso našli ničesar neprimernega.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!