Belorusija očitala Poljski, da je kršila njen zračni prostor

Svet 01. Sep 202320:46 3 komentarji
Belorusija
PROFIMEDIA

Belorusija je Poljski očitala, da je kršila njen zračni prostor. Beloruska mejna služba je sporočila, da je poljski vojaški helikopter vstopil v beloruski zračni prostor nad regijo Grodno, zunanje ministrstvo pa je od Varšave zahtevalo pojasnila. Poljska je kakršno koli kršitev beloruskega zračnega prostora že zanikala.

“Poljski vojaški helikopter Mi-24 je državno mejo prečkal na izjemno nizki višini, poletel do 1200 metrov na ozemlju Belorusije in se nato obrnil nazaj,” je na Telegramu zapisala beloruska mejna služba. Ob tem je objavila videoposnetek, ki naj bi prikazoval let helikopterja čez mejo.

Belorusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je zaradi incidenta na pogovor poklicalo poljskega odpravnika poslov. “Od poljske strani smo zahtevali, da zagotovi ustrezna pojasnila in opravi temeljito preiskavo,” je dodalo.

Poljska je zanikala kršitev zračnega prostora, trditve Belorusije pa označila za laži in provokacije.

Odnosi med Minskom in Varšavo, ki so sicer napeti že več let, so se dodatno zaostrili, potem ko je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko Moskvi dovolil, da z ozemlja Belorusije izvaja napade na Ukrajino.

Poljska in baltske države medtem že dlje časa opozarjajo na nevarnost provokacij iz Belorusije in na potencialno nevarnost, ki jo predstavlja tamkajšnja navzočnost ruske najemniške vojaške skupine Wagner.

Poljska se je v začetku avgusta odločila, da ob meji z Belorusijo namesti 10.000 vojakov, skupaj z baltskimi državami pa je v ponedeljek od Belorusije zahtevala, naj izžene pripadnike Wagnerja s svojega ozemlja. Lukašenko je njihov poziv že zavrnil in ga označil za neumnost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje